Újabb hatásos vakcinajelöltek a SARS-CoV-2 vírus ellen

0

Preklinikai vizsgálatok során a Celsion és a Sorrento oltóanyag is hatásosnak bizonyult a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen – számol be az otszonline.hu

A Lawrenceville (New Jersey, USA) székhelyű Celsion Corporation szeptember 2-án jelentette be preklinikai fázisú in vivo vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött BALB/c egerekben a vállalat új DNS-alapú oltóanyaga jó hatásosságot mutatott.

A PLACCINE a Celsion szabadalmaztatott plazmid- és DNS-beviteli technológiája, a vállalat korábbi TheraPlas technológiájának adaptációja. A PLACCINE egy olyan DNS-vakcina technológiai platform, amelyet egyetlen, több kódoló régióval rendelkező plazmid DNS jellemez. A plazmidvektort úgy tervezték, hogy több kórokozó antigént expresszáljon egy potens immunmódosítóval együtt. Ennek előnye, hogy széles körű védelmet nyújt a variánsok ellen, és igen nehezen alakul ki ellene mutációs rezisztencia. Mivel a PLACCINE egy DNS-plazmid-alapú antigént visz be a szervezetbe, robusztus választ vált ki a virális antigénekkel szemben. Szintetikus bejuttatási rendszerének köszönhetően egyszerűen juttatható be a szervezetbe, nincs szükség hordozó vírusokra vagy különleges eszközökre.

Új eredményeket közölt egy másik vállalat, a San Diego székhelyű Sorrento Therapeutics is, melynek portfóliójában rákos és autoimmun betegségek elleni készítmények és nem-opioid alapú fájdalomcsillapítók is találhatók. A Sorrento fejlesztése egy STI-mRNS oltóanyag, amely sejtes és humorális immunitást kiváltó szabadalmaztatott tüskefehérje-kódoló mRNS-t tartalmaz. Ennek a szintén preklinikai fázisban levő vakcinának a különlegessége, hogy fejlesztő cég szerint az alfa, a béta, a gamma a delta és a lambda variánsok ellen is védelmet nyújt, (ezért is adták a MultiValent STI-mRNA munkanevet a készítménynek) szemben a jelenleg széles körben használt oltásokkal szemben, amelyeknél egyrészt a variánsokkal szembeni csökkent hatásosság, másrészt a kezdeti hatásosság időbeni csökkenése is megfigyelhető volt. További érdekesség a Sorrento másik fejlesztése, a MuVaxx limfatikus gyógyszerszállító rendszer, amely azt teszi lehetővé, hogy az oltóanyag sokkal kisebb dózisban (az intramuszkuláris adagoláshoz képest 1/10 adagban beadva) is eljusson a nyirokcsomókhoz és a bőr dendritikus sejtjeihez. Ez azért is fontos, mert az eddig alkalmazott mRNS oltóanyagoknál potenciálisan dózisfüggő mellékhatásokat figyeltek meg. A sejtes immunválasz kialakulására utaló preklinikai eredmények pedig egyrészt a vírus szaporodásának megakadályozása, másrészt a hosszú időn át fennálló immunitás miatt jelentősek.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com