Ombudsman: nem fizettethetik ki a PCR vagy antigéntesztet a műtétre várókkal

0

Kásler Miklósnak vissza kell vonnia az utasításait, amivel kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal, írja a Telex az ombudsman jelentése nyomán.

Az ombudsmani jelentés a hétvégén jelent meg. Ebben az alapvető jogok biztosa azt írja, arról nem létezik kormányrendeletet, hogy a rehabilitációs ellátások és halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kéne, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. Az ombudsman szerint „a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Emellett, mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a kásleri-rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között, áll a jelentésben.

Az alapvető jogok biztosa ezért „a visszáságok orvoslására és a jövőbeli jogsérelem lehetőségének elkerülése érdekében” felkérte Kásler Miklóst, hogy a májusi utasításait és az ügyben kiküldött körleveleit vonja vissza.

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com