Augusztus 1-jétől negatív teszteredménnyel vagy védettségi igazolással utazhatunk Németországba

0

Augusztus 1-jétől minden külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a felsorolt három igazolás (negatív teszteredmény VAGY Igazolás oltottsági védelemről VAGY Igazolás a betegségből felgyógyultságról) egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére.

Azok a személyek, akik vírusvariáns területről utaznak be, annak ellenére rendelkezniük kell egy negatív teszteredménnyel, hogy van oltottsági igazolásuk vagy már felgyógyultak a koronavírus betegségből.

Az illetékes német hatóságok 2021. május 30. 00:00 órai hatállyal megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását. Ennek eredményeképp, megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára az előzetes regisztrációs és karanténkötelezettség.

A külföldről, így Magyarországról is beutazó személyek számára fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt, valamint közúti és vasúti közlekedés során a szúrópróba-szerű ellenőrzés keretében. Az igazolásokkal tehát már a beutazáskor rendelkezni kell.

A Konzuli Szolgálat felhívja a Nagy-Britannia felől Németországba beutazni, vagy Németországon keresztül tranzitálni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az illetékes német hatóságok Nagy-Britanniát május 23-ával a vírusvariáns országok kategóriájába sorolta be, aminek eredményeképp szigorú korlátozásokat alkalmaznak a beutazó személyforgalommal szemben. A kategóriával kapcsolatos tudnivalók a lentebbi leírásban találhatók meg. Aktuális állás szerint jelenleg még Portugália, India, Brazília, valamint több dél-afrikai ország tartozik ebbe a kategóriába (az országok besorolása megtalálható az RKI intézet honlapján: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html;jsessionid=F993DE1BB39AFA2C1C44298A655A9818.internet051?nn=2386228

Utazási korlátozások a külföldről beutazók részére:

Valamennyi külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a felsorolt három igazolás egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére:

  • A beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA). Bővebb információt az elfogadott tesztekről itt talál: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html VAGY
  • Igazolás oltottsági védelemről. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap  Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222 
  • Európai Uniós digitális Covid-igazolvány. Az igazolványt Németországban az EU által engedélyezett oltóanyagokkal (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) történt oltást követően adják ki. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akinél az előírt utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett megkaphatja az Uniós igazolványt a negatívan tesztelt személy (max. 72 órás PCR-teszt, vagy max. 48 órás antigén gyorsteszt, öntesztet nem fogadnak el), továbbá a betegségből felgyógyult személy (28 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt, továbbá igazolás felgyógyultságról és egyszeri oltásról). VAGY
  • Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

A fentebb felsorolt igazolás lehet papíralapon, vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum.

A szabályok nem vonatkoznak a hivatásos személy-, teher- és árufuvarozókra, valamint a légi személyzetre.

Forrás: Konzuli Szolgálat

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com