A vérrögképződést is vizsgálja a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatói közössége

0

Újabb két csoport kezdte meg munkáját a kutatási eredményeknek a betegellátásba való mielőbbi visszajuttatását célzó transzlációs medicinára fókuszáló Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) keretében, így már tizenhat tématerületen csaknem száz tudós folytathat élettudományi kutatásokat. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett, számos szakmai partner összefogásával alapított HCEMM-hez most csatlakozó Bödör Csaba molekuláris biológus a vérképzőszervi daganatok genetikai kutatására, Wohner Nikolett tudományos főmunkatárs pedig a vérrögképződés és a vérzékenységgel járó betegségek hátterének vizsgálatára fókuszál.

A Bödör Csaba vezette kutatócsoport olyan molekuláris eltérések azonosításán dolgozik, amelyek befolyásolják vagy előrejelzik a páciensek különböző kezelésekre adott válaszát.

A kutatások célja a mindennapi diagnosztikában és betegellátásban is alkalmazható korszerű eljárások kifejlesztése, amelyek elősegíthetik az érintett páciensek személyre szabott kezelését és nyomon követését.

Wohner Nikolett, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika tanársegédje által vezetett csoport kutatási területe jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot.

A vérrögképződéssel járó betegségek és azok szövődményei mintegy 10 millió embert érintenek évente a világon; a betegségek nagy része megelőzhető lenne.

A laboratórium és a kutatás is a Semmelweis Egyetemen valósul meg. A közleményben idézték Szabó István NKFIH-elnökhelyettest, aki szerint a HCEMM nemzeti laboratóriumként a molekuláris medicina legmodernebb irányzataival foglalkozó regionális tudományos központtá válhat a jövőben.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com