A harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos

0

A harmadik oltás beadására azért van szükség, mert a vírus új mutációinak, így a delta variánsnak a terjedése rendkívül gyors – nyilatkozta György István Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár. 

A harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos, akiknél lassabban alakul ki az immunitás, valamint a krónikus betegek csoportjában – emelte ki. Tájékoztatása szerint a harmadik oltásra a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, valamint a központi oltóhelyeken – országszerte 78 kórházban – zajlik a vakcinák beadása.

A szakértők szerint a harmadik oltás beadásának nincs egészségügyi kockázata, így bárki, aki igényli, megkaphatja. Elmondta, hogy a főszabály szerint a keresztoltás ajánlott, tehát akik korábban mRNS-vakcinát kaptak, azok most vektorvakcinát vagy elölt vírusos oltást kapnak, de orvosi ajánlásra ettől el lehet térni. Természetesen továbbra is elutasíthatja mindenki a számára nem szimpatikus oltóanyagot, ha akarja – jegyezte meg.

Beszámolt arról, hogy gördülékenyen zajlik az időpontfoglalás. Amennyiben valaki nem kap azonnal időpontot, egy másik oltópontra is bejelentkezhet, mert a harmadik oltás nem lakóhelyhez kötött. Eddig mintegy 83 ezren regisztráltak és 75 ezren már meg is kapták a harmadik vakcinát. 

Online időpontfoglaló oltásra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Szólt arról is, hogy a határon túli régiókból eddig mintegy húszezren kaptak oltást, nagyjából kilencven százalékuk kárpátaljai jelentkező volt. Az ukrán határon nagyságrendekkel meghaladja az érdeklődés a többi szomszédos ország átkelőinél tapasztaltat. Közlése szerint folyamatosan figyelik az igényeket, és azoknak megfelelően növelik vagy csökkentik az oltóponti kapacitásokat.

Elmondta, júliusban mind az öt oltóbusz a határ menti oltóhelyeken volt, de most visszairányítják őket a hátrányos helyzetű településekre. Minden esetben az oltást igénylők számának megfelelően, rugalmasan reagálnak – jelentette ki.

György István felhívta a figyelmet ara, hogy minden beoltott megkapja az unió zöldkártyáját, amin természetesen fel van tüntetve a harmadik vakcina típusa és az oltás ideje, azonban az adott ország határozza meg, hogy ezt miként fogadja el. Egyes tagállamok továbbra is PCR-tesztet kérnek az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinák esetében – jelezte. Hozzátette: a tagállamok akár naponta változtathatják a szabályokat, ezért ajánlott a kiutazás előtt a külügyi szolgálat honlapján tájékozódni, ahol pontosan elérhetők a beutazáshoz szükséges információk.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com