A 3G szabály helyett 2G előírást is bevezethetnek a német tartományok

0

Több mint két hónap után először ismét meghaladja az ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma a németországi kórházak intenzív osztályain egy vasárnap közölt kimutatás szerint.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1257 kórházban 1008 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 34-gyel többet a szombatinál. A betegek 48 százaléka – 485 paciens – szorul lélegeztetésre. Számuk egy nap alatt héttel emelkedett. Az intenzív ápolásra szoruló SARS-CoV-2-fertőzöttek száma legutóbb június 18-án volt ezer felett. Akkor 1011 betegről kellett gondoskodni. Számuk július közepéig folyamatosan csökkent, majd a vírus delta nevű változatának szétterjedése révén elindult negyedik járványhullámmal ismét emelkedésnek indult.

Az intenzív osztályokra nehezedő teher egyelőre messze elmarad a tavaly év végén, a második hullám legnehezebb szakaszában regisztrált csúcstól, amikor 5762 beteg szorult intenzív ellátásra. Az utóbbi hetek adatai szerint a súlyos lefolyású fertőzés elsősorban a SARS-Cov-2 okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltástól elzárkózókat fenyegeti. Ezt mutatja a szövetségi kormány legutóbbi, hétfői összesítése, amely szerint a SARS-Cov-2 miatt kórházba kerülők 90 százalékának és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása.

Ezért a berlini vezetés az oltási kampány gyorsítására törekszik, és azzal számol, hogy az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseken – közösségi maszkviselés, társas távolságtartás – kívül más korlátozásokra egyelőre nem lesz szükség az oltással rendelkező és a fertőzésen átesett emberek esetében.

Ezt jelzi egy hétfőn bevezetett előírás, az úgynevezett 3G-szabály, amelynek elnevezését a “beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett vendéglőt, edzőtermet és kórházat, a többiek viszont csak friss negatív SARS-CoV-2 teszttel.

Ugyanakkor több tartományi kormány mérlegeli, hogy ennél szigorúbb előírást vezetnek be, ha felerősödik a negyedik hullám.

A tervek szerint a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabályt alkalmazzák, amely szerint csak a teljes oltással rendelkezők és a gyógyultak tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például szállodában, fodrászatban, színházban vagy sportrendezvényen, és az oltatlanok még friss negatív teszttel sem.

Az egyik tartományi rangú nagyvárosban, Hamburgban szombaton bevezették a 2G-szabály egy módosított változatát, az úgynevezett 2G opciós modellt, miszerint a vendégeket, ügyfeleket zárt térben kiszolgáló szolgáltatások üzemeltetői önként, önálló döntés alapján alkalmazhatják a szigorított előírást.

A szövetségi kormány legutóbbi, pénteki összesítése szerint az oltási kampány 247 napja alatt 101,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,9 százaléka – 53 965 720 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 60,1 százaléka – 50 002 224 ember – rendelkezik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 8416 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem 20 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 7150-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 932 547 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 12 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 130-ra emelkedett.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com