Bőrbetegségeket azonosít mesterséges intelligenciával a Google új eszköze

0

A bőr, a haj és a köröm elváltozásait segít diagnosztizálni a Google frissen bemutatott eszköze, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz.

A „bőrgyógyászati segédeszköz” a páciensek által feltöltött képek alapján dolgozik, még az idén el akarják indítani – hivatkozott a BBC hírportálja a technológiai óriáscég éves fejlesztői konferenciáján elhangzottakra.

A mesterséges intelligencia 288 bőrbetegséget ismer fel, de nem arra tervezték, hogy helyettesítse az orvosi diagnózist vagy a kezelést. Az eszközt három éven át fejlesztették ki, a „betanításához” diagnosztizált esetek 65 ezer fotóból álló adatbankját, az embereket aggasztó bőrelváltozások képeinek millióit, valamint az egészséges bőr mindenféle színű és árnyalatú felvételeit vették igénybe. A diagnózishoz a képek megtekintésén kívül a páciensnek kérdéseket is tesz fel az alkalmazás.

A bőrgyógyászati eszköz egy korábbi, szintén Google-fejlesztésű, bizonyos tumorok és a tuberkulózis tüneteit felismerő eszközön alapul. Jelenleg egyik alkalmazást sem engedélyezték még az orvosi vizsgálat alternatívájaként. A Google elmondása szerint keresőjük évente mintegy 10 milliárd bőr-, haj- és körömprobléma utáni érdeklődést regisztrál.

Az egészségügyben nem ez a mesterséges intelligencia első alkalmazása, de nagy jelentőségű, hogy ez az eszköz nem az orvosok, hanem a nagyközönség szolgálatába állna. A Google úgy véli, a mesterséges intelligencia jobb, mintha a felhasználó maga keresgélné a választ az orvos felkeresése helyett.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com