Hétfőtől tömeges oltást rendel el az országos tisztifőorvos

0

Az oltás további gyorsításáért a mai napon rendeli el hétfőtől a tömeges oltást az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást. Ezt az teszi lehetővé, hogy sok vakcina érkezik az országba, első körben 600 ezer Sinopharm-oltóanyag, és az oltásra történő foglaláshoz a technikai lehetőségek is adottak – mondta a szakember.

Az elölt vírust tartalmazó Sinopharm-vakcináról azt mondta: 18 év felettieknek és krónikus betegeknek is adható, azt várják tőle, hogy talán „elnyúltabb” védelmet biztosít és esetlegesen az újabb vírusmutánsokkal szemben is véd, az erre vonatkozó vizsgálatok folyamatosak. Müller Cecília kitért arra: a gyártók figyelemmel kísérik, hogy vakcináik mennyi ideig lehetnek hatásosak, ez határozza meg az esetleges ismétlőoltások szükségességét.

Az országos tisztifőorvos arra kérte azokat, akik az első adagot már megkapták a Sinopharm-vakcinából, ne foglaljanak időpontot, mert a második adagjuk is biztosított a háziorvosnál. Akik még nem foglaltak időpontot és nem kaptak meghívást a háziorvostól, foglaljanak, de a kettős foglalást el kell kerülni, hogy a védőoltáshoz más is hozzájusson – közölte. Kiemelte, a várandós kismamáknál a Sinopharm-vakcina nem alkalmazható, őket az oltópontokon Pfizer- és Moderna-oltóanyaggal oltják. Azok se foglaljanak időpontot sem a Sinopharm-, sem más védőoltásra, akik jelenleg a koronavírus miatt betegek vagy fertőzöttek, illetve más betegségük miatt az állapotuk kizárja a védőoltás beadását – mondta.

Kijelentette: „minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és ez így is marad, Magyarország olyan vakcinákat később sem szerez be, amelyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak”. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 16-18 év közötti fiatalokat azért oltják Pfizer-vakcinával, mert ma az alkalmazott oltóanyagok közül kizárólag ennek alkalmazási előirata teszi lehetővé e korcsoport oltását.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com