Erdei Anna immunológus a járványról, ellenanyagokról és oltásokról

0

Jelentős lépés lesz, ha sikerül kifejleszteni azt a spray-t, ami akadályozza a vírus elszaporodását a felső légutakban – mondja Erdei Anna immunológus a Népszavának.

Egyre több ember van beoltva, és egyre többen szereznek természetes úton is védettséget a koronavírus ellen. Honnan fogjuk tudni, hogy kiben van és kiben nincs antitest?
Ezt nyilván megtehetjük – én magam is meg fogom nézni az otthoni teszttel, hogy az oltás után termelődött-e antitest bennem, mert nagyon érdekel. Bár tudni kell, hogy nem minden teszt megbízható, és a negatív eredmény nem jelenti feltétlenül azt, hogy nincs bennünk vírus-ellenes antitest. Fontos lenne standardizált laboratóriumi körülmények között bizonyos időközönként ellenőrizni a lakosság védettségét, és ezt mindenki számára ingyenesen elérhetővé kellene tenni. Ez a védettséget bizonyító „oltási igazolvány” hitelessége szempontjából is fontos lenne.
A gyógyszertárban megvehető gyorstesztek nem elegendőek?
Ezek nyilván nem olyan érzékenyek, mint a vírus-ellenes antitest-szint mérésére specializálódott szaklaboratóriumok tesztjei, de igen-nem válasz adására többnyire használhatóak. Fontosabb, mikor végezzük el a tesztet. Tudjuk, hogy a szervezet immunválasza a vírus ellen az első oltás után – vagy a fertőződést követően – nagyjából két héttel indul be és több hétig is eltart, mire teljessé válik. A vírust felismerő ellenanyagok közül először az IgM típusú antitestek jelennek meg a vérben, majd a második oltás után nagyjából egy héttel már kimutatható az immunológiai memóriára jellemző IgG. Bár nagyon fontos lenne, hogy minél több ember ellenanyag-válaszáról pontos képet kapjunk, a népesség akár csak egy kisebb csoportjának a szűrése is sok pénzt és laboratóriumi, valamint szervező munkát igénylő feladat. Talán nem véletlen, hogy Merkely Béla professzor tavaly elkezdett szűrésének a második tervezett szakasza már elmaradt. Ugyanakkor rengeteg kutatócsoport tanulmányozza az új koronavírus elleni immunválasz kialakulását és az immunológiai memória tartósságát is.
Mit mutatnak ezek a kutatások?
Mindenki azt szeretné tudni, mennyi ideig van hatása az oltásoknak, meddig van jelen a szervezetünkben a vírust semlegesítő IgG antitest. Az ellenanyagok mellett azonban nagyon fontos az úgynevezett sejtes immunválaszra jellemző memória ölősejtek jelenléte is, amelyek a vírussal fertőzött sejt elpusztítására képesek. Ezekről kevesebb szó esik, mivel otthon elvégezhető teszttel nem mutathatók ki, csak jelentősebb felszereltségű laboratóriumban vizsgálhatók. Erről a folyamatról egyébként az Akadémián csináltunk egy animációs kisfilmet, érdemes megnézni. A memória tartósságára utaló adatok egyelőre nyilvánvalóan csak 6-8 hónapos időtartamra vonatkozhatnak, mivel tavaly augusztusban adták be az első védőoltásokat. Lehet, hogy egy évig, lehet, hogy két évig vagy még tovább is védettek lesznek a beoltottak és a fertőzésen átesettek, de ezt csak kellő idő eltelte után lehet majd megmondani.
A teljes tartalom a Népszava oldalára kattintva olvasható.
Forrás: MTA/Népszava

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com