Időskorban is hasznos a koleszterin-csökkentők szedése

0

A korábbi vélekedéssel szemben az időseknél legalább annyi – ha nem több – haszonnal jár a sztatinok és egyéb koleszterin-csökkentők adagolása, mint a fiatalabbaknál.

A Lancet-ben 2020. novemberben megjelent két új, nagy esetszámú (átlagosan 60 évesnél idősebb betegpopulációt érintő) vizsgálatban kimutatták, hogy az emelkedett LDL-koleszterin szintekkel rendelkező idősebb embereknél növekszik a szívroham és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, és a sztatinok és egyéb koleszterin-csökkentők adagolása esetükben is nagymértékben képes csökkenteni a szívinfarktusok és az atherosclerotikus kardiovaszkuláris betegségek számát.

A lipid-csökkentő terápiát a fokozottan veszélyeztetett csoportban lehetőleg 40 éves kor alatt kell elkezdeni, leginkább így tudjuk halasztani az atherosclerosis megindulását, ami sokkal könnyebb és nagyobb hasznot hoz, mintha a már kialakult, vagy előrehaladott betegséget próbáljuk kezelni.

70 év fölötti betegek általában nem szerepelnek a randomizált, kontrollált vizsgálatokban

Jól ismert, hogy a 40-75 éves, magasabb LDL-koleszterinszintű személyeknél magasabb a szívinfarktus és az atherosclerotikus kardiovaszkuláris (CV) betegségek kockázata, ezért konszenzus alakult ki abban, hogy ezeket a betegeket sztatinokkal kell kezelni. A 70 évesnél idősebb betegek kockázata azonban vita tárgyát képezi. Egyes tanulmányok szerint ilyen életkorban nincs, vagy csak igen korlátozott kapcsolat van a magasabb LDL-koleszterin-szint és a szívinfarktus emelkedett kockázata között. Az idős, 70 év fölötti korosztály bevonásával pedig nem nagyon történnek randomizált, kontrollált vizsgálatok. Ezért a guideline-okban az szerepel, hogy az idős betegeknél a koleszterincsökkentés hasznának bizonyítéka gyenge, sőt néhány szakmai szervezet terápiás útmutatóiban az időseknek kevésbé kifejezetten ajánlják a koleszterincsökkentő kezeléseket, mint a fiatalabbaknak.

„a koleszterincsökkentő szerek idősebbeknél történő alkalmazása mostanáig kevésbé volt igazolt, a szerzők elemzése szerint viszont a fiatalokhoz hasonlóan a 75 év fölöttieknél is hatásosan csökkentik a CV események kockázatát”

A teljes tartalom az Orvostovábbképző Szemle Online oldalán olvasható.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com