A troponinszint mérés jelentősége Covid-19 fertőzés lezajlása után

0

Az akut koronária szindrómát (ACS-t), más néven az életveszélyes koszorúér betegségeket jelző laborvizsgálatok az elpusztult szívizom-sejtekből felszabaduló fehérjéket, enzimeket mutatják ki.

A Covid-19 betegségről ismert, hogy növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A szakemberek óvatosságra intik a sportolókat, aktív életmódot folytatókat, hogy kardiológiai kivizsgálás nélkül ne kezdjék újra a fizikai terhelést.

Mi a troponin és miért fontos a mérése?

A troponin három fehérjéből áll. A troponin C, troponin I és troponin T alapvető szerepet játszik a vázizmok és a szívizmok összehúzódásában. A szívizomsejtekben megtalálható formái oly egyediek, hogy sehol máshol a szervezetben nincsenek így jelen. Mindhárom alegységet külön gének kódolják, eddig több mint 90 patológiás mutációt írtak le, melyek különböző típusú szívizom-elfajulások kialakulását okozhatják.

Ha sérülnek a szívizomsejtek, ezek a cardialis troponin fehérjék a keringésbe jutva kimutathatóvá válnak. Amikor magas a troponin szint, a szívizomsejtek károsodására kell következtetnünk. Hátterében állhat szívizom-gyulladás, szívinfarktus vagy akár átmeneti koszorúér szűkület is.

Fontos tudni, hogy az izomfehérje szérumszintjének ismételt mérése panaszmentes pácienseknél is jelezheti a későbbi szívelégtelenség, infarktus vagy szívhalál esélyét!

Covid-19 fertőzés lezajlása után, különösen élsportolóknál, aktív életmódot folytatóknál a biztonságos visszatéréshez javasolt laborvizsgálat a szérum troponinszint meghatározása. Az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat állásfoglalása szerint a troponinszint mérése a kardiológiai státusz része. Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt.

A Praxis Dr. Zénó Klinikán Ön várakozás és sorban állás nélkül elvégezheti a javasolt vizsgálatok (EKG, szívultrahang, troponinszint mérés) mindegyikét. 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com