PCR vagy antigén teszt?

0

Orr és garatváladékból több megoldás is rendelkezésünkre áll a SARS-CoV-2-vírus kimutatására. De tudnunk kell, hogy mikor melyiket érdemes választanunk, melyikkel utazhatunk egyes országokba, és melyik alkalmas a karantén kiváltására, egészségügyi beavatkozások, műtétek megkezdéséhez.

PCR, a standard

A PCR, az érzékenységének köszönhetően a fertőződést már a tünetek megjelenése előtt 2-3 nappal a 10. napig képes kimutatni. A teszt a vírus örökítőanyagára koncentrál, amely ezzel a módszerrel még hetekig kimutatható. Hátránya, hogy a vizsgálat során levett minták elemzésére laborkörülmények szükségesek, ezért egy gyorsteszthez képest az értékelés több időt vesz igénybe.

Magyarországon a PCR-teszthez kötik egészséges embereknél a különböző egészségügyi beavatkozásokat, műtétek megkezdését, és ezt a tesztet fogadják el hivatalosan a karantén kiváltására is.

Antigén, a gyors és olcsó

A PCR-tesztnél olcsóbb és gyorsabb megoldás a nemrég piacra került antigén-tesztek. Az orr és garatváladékból kimutatható fertőzést nem laborkörülmények között végzik, hanem egy műanyag egyszerhasználatos tesztkazetta segítségével. Az eredmény is gyors, 15 percen belül értékelhető. A kimutathatóság ideje ennél a tesztnél már jóval szűkebb, a fertőzést a tünetek megjelenése előtti naptól nagyjából a 6. napig képes kimutatni. Ezt a tesztet így legjobb, ha a tünetek alatt kérjük. Típusos tünetek és negatív antigén-teszt esetén a PCR-teszt elvégzése kötelező! Pozitív antigén-teszt eredmény esetén is kötelező a tíz napos karantén és a háziorvos értesítése.

Negatív antigén tesztet már több európai ország is elfogad az utazási karantén kiváltására, de hazánkban a PCR-teszt a standard.

Tesztelésre jelentkezhet a koronateszteles.hu oldalán keresztül.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com