Várhatóan 11 ezer forint körül lesz majd a koronavírus-oltás ára

0

Őrült tempóban zajlik az új típusú koronavírus elleni védőoltás fejlesztése világszerte. A tét nem csupán az, hogy az emberiség minél előbb meg tudja állítani a vírus terjedését, de az is: kik osztozhatnak majd a dicsőségen és ezzel együtt járó dollármilliárdos haszon – számol be a Növekedés.hu.

Az első hatékony koronavírus-vakcinát előállító cég (és ország) a világszintű elismerésen túl mindenképpen óriási versenyelőnyre tesz majd szert, ugyanakkor nyilvánvalóan nem lesz képes kielégíteni a világ oltóanyag-szükségletét, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is legalább 1 milliárd embernek szüksége lesz védőoltásra. Mivel pedig rendkívül szoros a mezőny, egészen biztos, hogy a koronavírus-oltásból több gyártó (és ország) is komoly bevételt könyvelhet majd el.

A vakcina árát egészségügyi közgazdászok szerint igen sok tényező befolyásolja majd, a járvány terjedésétől egészen odáig, hogy egy vagy több dózis kell majd belőle a védettség kialakításához. A legdrágábbak kétségtelenül azok a COVID-19 oltások lesznek, amelyekből már egy adag is maximális és évekig tartó védettséget nyújt.

Az amerikai Pfizernél azonban, amely a német BioNTech társasággal közösen már klinikai vizsgálatokban teszteli az oltóanyagát, arra számítanak, hogy rendszeresen szükség lehet egy Covid-19 oltásra a vírus elleni hatékony védelem érdekében.

Amennyiben ez oltóanyag megfelelőnek bizonyul és engedélyt kap a forgalmazásra, az amerikai kormány első körben 100 millió dózist vásárol belőle, a megállapodás értelmében az első tételt 1,95 milliárd dollárért, vagyis körülbelül 20 dollár/adagért szerezné be azzal a feltétellel, hogy további 500 millió adagra is igényt tart.

A szintén amerikai Moderna, amely elvileg szeptember végére befejezi saját koronavírus-vakcinájának fázis-III. vizsgálatát, azt közölte, hogy annak adagja várhatóan valahol 32 és 37 dollár (11 ezer forint) között lesz.

A brit AstraZeneca korábbi nyilatkozatai alapján a járvány ideje alatt nem tervez profitot az oltáson, önköltségi áron adja majd azt. A Reuters értesülései szerint egy dózis ára így 2,5 euróba, vagyis alig 3 dollárba (900 forint) kerülhet majd. 

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: novekedes.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com