Koronavírus – Szeptember 1-től két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös

0

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

A vírus veszélyezteti a gazdaságot, a munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést is – hangsúlyozta Gulyás Gergely, kiemelve: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését – hangoztatta.

A miniszter azt mondta, Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll – tette hozzá.

Gulyás Gergely kifejtette: kivételt a részletszabályok szerint – a korábbiakkal megegyezően – a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet – ismertette a miniszter.

Arról, hogy napirenden van-e a 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetése azt mondta: egyelőre nincs, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek. A nemzeti konzultáció adatait szeptember közepéig értékelik, és ez lehetőséget ad az új döntések meghozatalára – jelezte a tárcavezető.

További kérdésre megerősítette: a kormány augusztus 1-től nem vállalja át a koronavírus-teszt költségeit, továbbra is ez a szabályozás marad életben. Ha valaki szabad akaratából utazik külföldre, akkor a teszt költségeit nem az adófizetők állják.

Ha valaki kontaktkutatás miatt került karanténba, és két nap után van két negatív tesztje, akkor „szabadulhat” a karanténból. Ebben az esetben továbbra is megtérítik a költségeket – jelezte.

Elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek – rögzítette. A színkódokat illetően jelezte: két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com