Kampányolnak a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

0

A Break Free From Plastic (BFFP) kampánya arra ösztönzi az embereket, hogy viseljenek többször használható maszkokat, és mossanak kezet szappannal és vízzel a COVID-19 világjárvány idején egymás megóvása és a bolygó védelme érdekében – számol be a Humusz.

A COVID-19 járvány alapjaiban változtatta meg azt, hogy a belátható jövőben hogyan tudunk biztonságosan érintkezésbe lépni a körülöttünk lévő világgal. A közegészségügyi szakértők ajánlását követve a egészségügyi védőfelszerelések a mindennapi életünk részévé válnak. Ha azonban az emberiség nagy része egy év alatt minden nap eldobható maszkot viselne, akkor 3 milliárd maszk kerülne a kukákba.

Az eldobható maszkok biológiailag nem lebontható, nem újrahasznosítható, sűrű, hőre lágyuló műanyagok. A megsemmisítésük után az egészségre és a környezetre is veszélyt jelentnek. Valószínűleg mind láttunkaz utóbbi időben az utcákon szétdobált, természeti környezetben elhagyott eldobható maszkokat – ezek egyre nagyobb mennyiségben szennyezik a folyóvizeinket, tavainkat, illetve a tengereket, óceánokat is.

Az egyszer használatos maszkok és kesztyűk egyszerűen nem jelentenek életképes alternatívát, ha a hosszú távú egészségünk és a bolygó védelmére fontos számunkra. A mindennapi életünk során elengedhetetlen, hogy elkötelezzük magunkat az újrafelhasználás egyszerű lépései mellett, a tudományos élet képviselőire is hallgatva. 

Forrás: Humusz Szövetség Facebook

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com