COVID-19 betegek kiszagolására kiképzett kutyák

0

A tanulmány szerint a kutyák kiszagolhatják a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött embereket. Ez a valós idejű és korai azonosítás döntő jelentőségű lehet a fertőzési láncok megszakításában.

A kutyáknak kiváló a szaglásuk, képesek felismerni különféle betegségeket, köztük a cukorbetegséget, maláriát vagy a tuberkulózist. A légzőszervi fertőzések során illékony szerves vegyületek képződnek, melyek sajátos szagnyomait a kiképzett kutyák nagy pontossággal azonosítani tudnak.

A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem vezetésével készült új kutatás azt sugallja, hogy a kutyák gyorsan kiképezhetők és felismerik azokat az eseteket, amikor az emberek a COVID-19 okozta SARS-CoV-2 vírussal fertőződnek meg.

Jelenleg a COVID-19 kimutatására orrból vagy garatból vett mintát küldenek tesztelésre. A módszer időigényes és költséges, különösen a fejlődő országokban, ahol az embereket gyakran csak a tünetek jelentkezésénél tesztelik.

Az egy hétig tartó kísérlet során nyolc kereső kutyát képeztek ki, hogy kiszagolják a COVID-19 betegséget okozó vírust. A betegség észlelését SARS-CoV-2 fertőzött betegektől és egészséges emberektől vett minták alapján tanították a kutyáknak. A kutyák képesek voltak megkülönböztetni a fertőzött és nem fertőzött emberek mintáit. Az 1022 randomizált szagmintából helyesen azonosítottak 157 pozitív és 792 negatív mintát. A kutyák átlagos kiszagolási aránya 94% volt.

A kutatásban résztvevő Prof. Dr. Maren von Köckritz-Blickwede szerint a módszer azért működik, mert a koronavírus hatására teljesen megváltozik a betegek anyagcseréje, és, mint tudjuk, a kutyák képesek kiszagolni ezeket az anyagcsere változásokat.

A csoport javaslata szerint a SARS-CoV-2 fertőzés megbízható szűrése lehet a határellenőrzés során, repülőtereken, sporteseményeken és tömegrendezvényeken.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com