27 ország igényelt az első orosz vakcinából

0

Szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcina „posztregisztrációs” klinikai tesztelése – idézte a Rosszija 24 hírtelevízió szerdán Alekszandr Gincburgot, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóját.

Kirill Dmitrijev, a koronavírus elleni orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója múlt csütörtöki nyilatkozatában még erre a hétre ígérte a Szputnyik V elnevezésű oltóanyag tesztelése de facto harmadik stádiumának beindítását. A vakcinát augusztus 11-én jegyezték be feltételesen Oroszországban.

Gincburg akadémikus tájékoztatása szerint az oltóanyag szeptember 3-ig a „posztregisztrációs” tesztelésbe bevont összes központba eljut majd. Mint mondta, a kipróbálásnak ez a szakasza kilenc-tíz hónapig is eltart majd, de a vakcina már jóval hamarabb, szeptember 15-20. között polgári forgalomba kerül majd, párhuzamosan az önkénteseken való kipróbálásával.

A Gamaleja Intézetnek az orosz egészségügyi minisztérium által jóváhagyott, Moszkva több állami kórháza által elvégzendő tesztelésébe 40 ezer, 18 évesnél idősebb önkéntest vonnak be. Dmitrjev a múlt héten azt ígérte, hogy a randomizált, a placebokontrollos klinikai vizsgálatokat is magában foglaló vizsgálat minden szempontból megfelel majd a nemzetközi előírásoknak. Hozzátette, hogy a munkálatokba konzulensként nagy nyugati szervezeteket is bevonnak.

Közölte, hogy a Szputnyik V-t az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában is tesztelik majd. Tatyja Golikova miniszterelnök-helyettes a Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott online kormányülésen a külügyminisztérium adataira hivatkozva azt mondta, hogy eddig 27 ország nyilvánította ki szándékát az orosz vakcina valamilyen formában történő beszerzésére. Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Brazíliát, Venezuelát és Kazahsztánt nevezte meg közülü

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com