Vizsgálati módszerek a kardiológiában

0

A mellkasi szorító, szúró fájdalom figyelmeztető jel. Valami nincs rendben. Ha a panasz fizikai terhelés közben jelentkezik, sürgősen keressük fel a háziorvosunkat, hiszen ott már több mindenre fény derülhet. A komplett laboratóriumi vizsgálat eredményeit, a vérnyomás értékeket a szív és érrendszeri betegségekre specializálódott kardiológus szakorvos értékeli. Preventív célból érdemes, panasz esetében különösen fontos mielőbb kardiológushoz fordulni.

A különböző szív- és érrendszeri betegségek kimutatására számos diagnosztikai lehetőség áll rendelkezésre. Az, hogy milyen vizsgálatokra kell számítanunk a kardiológiai szakrendelésen, függ a panasz jellegétől, az életkortól és meglévő társbetegségektől.

Célzott kardiológiai vizsgálatok:

12 elvezetéses EKG

Ez a legalapvetőbb vizsgálati eljárás a kardiológiai diagnosztikában. Segítségével ellenőrizhető a szív ingerképző-és ingervezető rendszere, valamint felismerhetők az esetleges rendellenességek.

Terheléses EKG

Ez a vizsgálat fizikai aktivitás esetén jelzi a szívműködésben bekövetkezett esetleges rendellenességeket. Tisztázatlan eredetű mellkasi fájdalom okának felderítésére, szívritmuszavarok felfedésére, magasvérnyomás-betegségben a megkezdett gyógyszeres terápia hatékonyságának ellenőrzésére, igazolt koszorúér-betegekben szívkatéterezés során fémháló-beültetés vagy koszorúér-műtét után a beavatkozás sikerességének felmérésére, vagy „csak” a terhelhetőség megállapítására rutinszerűen végzett vizsgálat.

24 órás EKG (Holter)

A Holter segítségével 24 órán keresztül folyamatosan megfigyelhető a szív elektromos tevékenysége. 5 darab mellkasra rögzített elektróda gyűjti az adatokat, melyeket számítógépre továbbítunk. A számítógépes program segítségével pontosan elemezhetők az egy teljes nap alatt előforduló pitvari és kamrai ritmuszavarok, ingervezetési rendellenességek gyakorisága és súlyossága. A vizsgálat alatt a betegnek naplót kell vezetnie, melyben rögzíti a panaszait, illetve a panaszok pontos idejét. Így vissza tudjuk keresni az ezekben az időpontokban esetleg megjelenő EKG-eltéréseket: rendetlen szívverés, pulzus kimaradás. Sőt, lehetővé válik ezen készülék segítségével a mellkasi panasszal társuló vagy teljesen néma koszorúér vérellátási zavart is diagnosztizálni.

Szívultrahang

Az echocardiographia (szívultrahang) noninvazív, az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan és éppen ezért korlátlan számban ismételhető vizsgálómódszer. Segítségével működés közben kaphatunk teljes képet a szív és nagyerek állapotáról. Vizsgálható a szív anatómiai felépítése, mérhetők a szívüregek méretei, a szív falainak vastagsága. Megítélhetők a bal kamra esetleges falmozgászavarai, melyekből az adott falrészletet ellátó koszorúér szűkületére következtethetünk, valamint kimutathatók a korábban lezajlott szívinfarktus következményei, szövődményei, pl. nem mozgó falrészlet (heg), a bal kamra csúcsának tágulata (szívaneurizma), melyben vérrög (thrombus) képződhet.

24 órás vérnyomás mérés (ABPM)

A 24 órás vérnyomás-monitorozás a rutin diagnosztika részévé vált. A nagyszámú mérés révén informatívabb, megbízhatóbb, gyorsabb a diagnózis. Segítségével pontosan rögzíthető, hogy a vérnyomás-kiugrások a nap mely részében jelentkeznek, kizárható a fehérköpeny-magasvérnyomás jelensége, igazolható az éjszakai órákban jelentkező vérnyomás-emelkedés. Ismert hypertoniás betegnél felmérhető a kezelés hatékonysága, pontosan beállítható az alkalmazandó gyógyszer optimális adagja, valamint a bevétel pontos ideje.

Légzésfunkciós vizsgálat

A légzésfunkciós vizsgálattal lehetővé válik nem csak az aktuális állapot felmérése, hanem igazolt légzőszervi megbetegedés esetén a betegség lefolyásának követése, valamint a kezelés hatékonyságának ellenőrzése.

Alvási Apnoe szűrés

A respiratórikus pulzoximetria egy speciális alvásdiagnosztikai vizsgálat. Jellemzően az alvásfüggő légzészavarok -mint az alvási apnoé syndroma – kimutatására irányuló első szűrővizsgálat. A respiratórikus pulzoximéter egy kisméretű, csuklóra erősíthető, karórához hasonló, két csatlakozóval ellátott eszköz. Az egyik csatlakozón keresztül, az ujjra fájdalommentesen elhelyezett kis csipeszhez hasonló készülék folyamatosan monitorozza a véroxigén szintet és a pulzusszámot. A másik csatlakozóhoz illesztett orrszondán keresztül szintén fájdalommentesen történik a légzésesemények rögzítése.

A Praxis Dr. Zénó Klinikákon a komplex kardiológiai diagnosztikai eljárások mellett lehetőség nyílik egyéb szűrővizsgálatok elvégzésére is, melyek segítségével teljesebb képet kaphatunk az aktuális egészségi állapotról.

Praxis Dr. Zénó Kaposvár · 7400 Kaposvár, Szegfű utca 1. · +36-20/244-2936

Praxis Dr. Zénó Bonyhád · 7150 Bonyhád, Rákóczi Ferenc utca 18. · +36-30/414-2896

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com