Lélegeztőgép beszerzés – Mi az igazság?

0

Milyen lélegeztetőgépek érkeztek Magyarországra és mire alkalmasak ezek? Van-e elég lélegeztetőgép az országban? Egyáltalán kiket kell lélegeztetni és hogyan? A sajtóban számos félrevezető  információ jelent meg a kérdésről, erre kereste a választ a Mandiner.

Több cikket is szentelt a napokban a kormány lélegeztetőgép beszerzéseinek a Magyar Hang. A Mandiner utánajárt, mi igaz a lap állításaiból, amelyekre alapozva „félresikerültnek” nevezték a lélegeztetőgépek beszerzését. 

A Magyar Hang cikkeinek fő állításai a következők:

  • A kormány ResMed Lumis 150 típusú légzéssegítő gépeket szerzett be. (igaz)
  • Ezeket a gépeket invazív lélegeztetésre alkalmas gépek helyett szerezték be. (nem igaz)
  • A gépek gyártója nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal. (nem igaz)
  • A gépek ára „internetes webáruházakban” (sic!) 245-275 ezer forint között mozog (nem igaz).
  • Magyarországon nem forgalmazzák ezeket a gépeket. (nem igaz)
  • Ezek a gépek a kínai nyelvet nem ismerők számára nem használhatók (mert „kínai menüvel érkeztek”). (nem igaz)
  • Ezek a gépek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak, stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére. Vagyis COVID betegek kezelésére nem. (szakmailag vitatott állítás)

A lap a cikk végén egyébként leírja: megkérdezték az Operatív Törzset, hogy az említett gépeket lélegeztetőgépnek szánták-e, de választ nem kaptak. Ennek fényében nem egyértelmű milyen értesülésre alapozva állítja a Magyar Hang, hogy a ResMed gépeket invazív lélegeztetőgépek helyett (!) szerezték be, erre vonatkozó forrást ugyanis nem említenek. 

A cikkre reagálva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egy interjúban közölte, a szóban forgó készülékek beszerzését a Merkely Béla vezette Semmelweis Orvostudományi Egyetem koordinálta. A Mandiner megkereste az ügyben az egyetemet, válaszukat változtatás nélkül közölte:

„»A magyarhang.org felületen Félresikerült a lélegeztetőgép beszerzés?« címmel megjelent cikk súlyosan félrevezető állításokat fogalmaz meg. A Semmelweis Egyetem által, az ITM megbízásából a négy hazai orvosképző egyetem nevében, előzetes igényfelmérést követően lebonyolított lélegeztetőgép beszerzés, maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében azt javasolja, hogy ameddig lehet, el kell kerülni az invazív lélegeztetést és javasolja a non-invazív módszereket. Az ehhez szükséges készülékek abban segítik a szakembereket, hogy megelőzzék az invazív lélegeztetést. A non-invazív eszközök a lélegeztető gépről lekerült betegek utógondozásában is hasznosulnak. Az egyetemek az 56 non-invazív eszköz mellett közel háromszor annyi, 140 invazív lélegeztetőgépet is kaptak a legsúlyosabb állapotú fertőzöttek kezeléséhez.”

Összegezve tehát a sajtóban megjelent állításokkal szemben:

  • A ResMed Lumis 150 típusú non-invazív lélegeztetésre alkalmas gépeket nem az invazív lélegeztetőgépek helyett, hanem azok mellett, non-invazív lélegeztetés céljára szerezték be.
  • A gyártó rendelkezik magyar forgalmazóval és teljes jogú szervizképviselettel.
  • A gépek kórházi használatra is alkalmas VPAP készülékek, a gyártó ilyen célra is ajánlja őket.
  • A készülékek nem 275-300 ezer forintba, hanem többszörösébe, milliós összegbe kerülnek.
  • A beszerzett ResMed Lumis 150 típusú gépeket forgalmazzák Magyarországon.
  • A gépek légzőszárai az útmutatójuk szerint szerint sterilizálhatóak.
  • Lehetséges, de nem bizonyított, hogy a kezelőfelület alapértelmezetten kínai nyelvre van beállítva, de mivel minden készülék rendelkezik angol nyelvű menüvel, a használhatóság csak beállítás kérdése.
  • Bár a megjelent híradások nagy része nem igazán említi ezt, az említett készülékeknél jóval több invazív lélegeztetésre alkalmas gépet is beszereztek.

A ResMed Lumis 150 és a hozzá hasonló VPAP készülékek alkalmazásáról a SARS COVID2-betegek ellátásában jelenleg nincs konszenzus az orvosi szakmán belül. Tény azonban, hogy több szakmai ajánlás mellett az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) felvette a koronavírusos betegek légzéssegítésére használható készülékek listájára, megfelelnek a WHO előírásainak és számos esetben, többek közt az Egyesült Államokban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is alkalmaztak ilyen gépeket e célra. 

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson a Mandiner oldalára.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com