Hiánypótló a VírusRadar alkalmazás a kontaktkutatásban

0

Hiánypótló a kontaktkutatásban a VírusRadar mobilos alkalmazás, amely megmutatja azoknak a telefonszámát, akiknek kétméteres körzetében legalább húsz percet töltöttek el a fertőzöttek – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.


Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Solymár Károly Balázs ismertette: az alkalmazás bluetooth segítségével gyűjti a telefonszámokat, de ezeket csupán a járványügyi hatóság kapja meg és csak akkor, ha valamelyik felhasználóról kiderül, hogy fertőzött. A felhasználók nem látják egymás adatait, és helyadatokat sem rögzít az applikáció – emelte ki.

Hozzátette, hogy eddig 17 ezren töltötték le az egyelőre csak Android eszközön elérhető alkalmazást. Ezt a számot jelentősen növelni kell, hogy az applikáció ténylegesen segítséget jelentsen a kontaktkutatásban – hangsúlyozta.

Solymár Károly Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járványügyi szakemberek is csak akkor kapják meg a felhasználó telefonszámát, ha ő beleegyezik ebbe.

Az alkalmazással kapcsolatos bővebb információk a virusradar.hu honlapon érhetők el.

Forrás: MTI/virusradar.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com