Prosztatarák – 40 éves kortól minden férfinak gondolnia kellene a szűrésre! Interjú Dr. Oroszi Tamás urológussal

0

A prosztatarákról még mindig keveset tudunk. Családi halmozódás, életkor, mind szerepet játszik a kialakulásában. Hazánkban évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an sajnos nem élik túl a betegséget. A férfi egészségről Dr. Oroszi Tamás urológussal, a Praxis Dr. Zénó munkatársával beszélgettünk.

Online bejelentkezés Dr. Oroszi Tamás urológushoz

Mit javasol a férfiaknak? Mikor kell legkorábban prosztatarák szűrésre menniük?

A prosztatarák előfordulása a férfiak negyvenes éveinek közepén kezdődik. Természetesen ritkán korábbi életkorokban is előfordulhat. Az Amerikai Urológus Társaság javaslata alapján, ha a családban prosztatarákos betegség előfordult, akkor 45 éves kortól, ha a rokon betegsége 60 év alatt kezdődött, akkor 40 éves kortól, negatív családi előzmény esetén 50 éves kortól javasolt.

Mivel lehet rávilágítani a prosztatarák szűrés és a férfi egészségtudatosság fontosságára?

A szűrés azért lényeges, mert a daganat, a kezdeti szakaszában teljesen tünetmentesen is fejlődhet.  A prosztatarák, amennyiben időben orvoshoz fordul a beteg, illetve a javasolt szűrési időpontokat betartja, bátran mondhatjuk, hogy gyógyítható betegség.

A prosztatarák miért az idősebb férfiak betegsége?

Valószínűleg a férfiak hormonális státuszának változása miatt lehet az idősebb férfikor betegsége, de azért egy 45 éves férfit még ne nevezzünk idősnek…

Hogyan lehet szűrni?

A betegség szűrése egy vérvételből és egy komplex urológiai vizsgálatból áll. A vérvétel egy speciális, urológus által rendelhető vizsgálat a PSA (prosztata specifikus antigén), melyet a háziorvos nem tud kiírni.

Az időben felismert prosztatarák gyógyítható ha a páciens a megfelelő terápiában részesül. Milyen beavatkozásra számíthat az, akinél a betegséget felismerik?

Erre a kérdésre egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen ez nagyban függ a betegség szövettani leletétől, szövettani fokozatától, a betegség kiterjedésétől, a beteg egyéb betegségeitől, a beteg korától. Magyarországon jelenleg a prosztatarák kezelésére szolgáló gyakori eljárások mindegyike elérhető.

További információt Dr. Oroszi Tamásról itt olvashat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com