Meddig természetes a tavaszi hajhullás? – Interjú Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásszal

0

A tél nemcsak a bőrünkön, de a hajunkon is nyomot hagy. A hidegtől gyengének, fakónak érezhetjük a hajunkat, Az időszakosnak nevezett hajhullás is okozhat kellemetlen tüneteket. Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásztól megtudhatjuk, hogy meddig tekinthető természetesnek a hajhullás.

Online bejelentkezés Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyászhoz

Sokszor hallani, hogy a hajhullás önmagában nem betegség, hanem valaminek a tünete. Ez így van?

Teljes mértékben. A hajhullás szinte mindig valamilyen hiányállapot, vagy megbetegedés tünete. Különféle hormonális problémák, immunológiai megbetegedések, rejtett gócfertőzések valamint a fejbőr gyulladásos állapotai mind hozzájárulhatnak a hajhulláshoz.

A haj megritkulásának egyetlen élettani esete az életkor előrehaladtával megfigyelhető fokozatos hajvesztés.

Mi okozza a tavaszi hajhullást?

Nem annyira tavaszi, mint inkább táp- és ásványianyag hiányhoz kapcsolódó hajvesztésről beszélnék. A mai modern fogyasztói társadalomban kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tél végére nagyon ritkán lép fel olyan mértékű tápanyaghiány, ami hajhullásig fajulna.

Jellemzően inkább diétázók fordulnak hozzám, akik nagyobb mértékű tudatos fogyást követően tapasztalnak hajhullást.

Mennyi ideig tekinthető „normálisnak” a hajhullás?

A szakma a napi 100 szálat meghaladó hajvesztést tekinti kórosnak. Nagyon fontos viszont a páciens saját tapasztalata. Pontosan az elveszett hajszálakat megszámolni elég nehéz, de mindennapi hajápolási tevékenységek során azért megfigyelhető az elvesztett hajszálak számának tendenciája.

Mit tehetünk a hajhullás csökkentésének érdekében?

Javasolt kezdetben vény nélkül patikai forgalomban és drogériákban elérhető, kimondottan hajhullás megfékezésére kifejlesztett „szépségvitaminokkal” és helyi samponokkal, oldatokkal próbálkozni. Sokszor ezekkel a készítményekkel is jó és tartós eredmények érhetők el. Fontos azonban, hogy a haj élettani ciklusából kifolyólag a terápia hatásossága csak kb. két hónapos kezelést követően válik megítélhetővé.

Mikor kell szakemberhez fordulnunk?

Amennyiben a fenti kezelés nem vezet sikerre, esetleg a hajhulláshoz egyéb tünet (fejbőr elváltozása, hízás vagy nem szándékos fogyás, menstruációs zavar) társul, mindenképp javasolt szakemberhez fordulni. A bőrgyógyász fizikális és egyéb kiegészítő vizsgálatok révén igyekszik a hajhullás mögöttes okát felfedni és így oki terápiát lehetővé tenni.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com