Korunk népbetegsége a cukorbetegség – Beszélgetés Dr. Bősze Tibor belgyógyász- diabetológussal

0

Dr. Bősze Tibor, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád belgyógyász-diabetológusával napjaink egyik leggyakoribb betegségéről, a cukorbetegségről beszélgettünk.

Bejelentkezés 2-es típusú diabétesz kivizsgálására és kezelésére

Doktor Úr, mennyire igaz, hogy a diabétesz felismerése sokszor csak akkor történik meg, amikor a betegség már komoly, észrevehető tüneteket okoz a betegeknél?

Egy „véletlen” laborvizsgálati eredményt (csak „alig” kóros vércukor érték) sokszor figyelmen kívül hagy a beteg és sajnos a labort kérő orvos is, így az esetek többségében már tünetekkel rendelkező betegnél kerül sor a diagnózis felállítására.

A 2-es típusú cukorbetegség napjainkban a fiatalabb korosztálynál, sőt már gyermekkorban is egyre gyakrabban jelentkezik. Mi az oka ennek?

A családtól nemcsak génjeinket, de szokásainkat is örököljük, s az egészségtelen étkezés, az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód egyre koraibb életkorban vezethet cukorbetegséghez.

Ön mit javasol, mikor kell időben megtörténnie egy diabétesz szűrésnek?

Cukorbetegség szűrésének akkor kell megtörténni, ha a betegség valószínűsége az átlagnál nagyobb: pl. a beteg családjában cukorbeteg(ek) ismert(ek), avagy elhízás mellett kóros vérzsír értékek , ill. magasvérnyomás betegség fordul elő. Manapság rizikóbecslést kérdőív segítségével (FINDRISC) is kezdhetünk, ezt követően laborvizsgálat erősíti meg a cukorbetegség diagnózisát.

A 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez komplex terápiára van szükség vagy elegendő a gyógyszeres kezelés is?

Mindig komplex kezelés szükséges, melyben a diéta és a mozgás szerepe legalább ugyanakkora, mint a gyógyszeres terápiáé.

A tapasztalata alapján a betegek nyitottak az életmód változtatásra?

A betegek többsége nem akar diétát tartani, s a rendszeres mozgás megkezdésére is nehéz rábírni őket. De minden a fejben dől el, s ha valaki elkezd változtatni az életmódján, annak ez hamar megtérül mérhető paramétereiben (testsúly, vérnyomás, vércukor) illetve összességében az egészségében.

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com