Koronavírus – Magyar diákok karanténban, vesztegzár Észak-Olaszországban

0

A járvány Európában eddig Olaszországot érintette a legkritikusabban. Több mint ötvenezer embert érintő vesztegzárat rendeltek el a Észak-Olaszországban, mert két nap alatt alatt ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Megszakították a velencei karnevált, mely eredetileg keddig tartott volna. Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint „fekete piaca” is van a csillagászati áron kínált fertőtlenítőszereknek és maszkoknak.

Itthon megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik az érintett olaszországi tartományból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek a Dél-pesti Centrumkórházban. A diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen.

Mindeközben az Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik „a korábbi kapcsolat nélküli” fertőzések miatt. Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, vagy nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel.

„A legnagyobb gondunk az, hogy a COVID-19 a gyenge egészségügyi rendszerrel bíró országokra is kiterjedhet” – mondta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz főigazgató. „Készültségi és reagálási stratégiai programot is közétettünk, amelyben 675 millió dolláros támogatást kértünk a legsérülékenyebb országoknak nyújtandó támogatásra”.

Az ENSZ hamarosan 60 ezer újabb vírustesztet küld 19 országba.

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására.

A koronavírus a világgazdaságban is érezteti hatását. Elemzők szerint ha vírusnak rövid időn belül vége van a gazdasági szereplők be tudják hozni a lemaradást, de ha világjárvánnyá alakul akkor hosszú távú következményei lesznek.


   
  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com