Koronavírus – A biztosítók nem térítik meg a koronavírus miatt visszamondott utakat

1

A koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók, de az útlemondási biztosítások megbetegedés esetén fedezhetik a félbe maradt kikapcsolódások, idő előtti hazautazások költségeit – hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint az útlemondás olyan tétel a biztosításban, amely akkor lép életbe, ha magával a biztosítottal vagy közvetlen hozzátartozójával történik valami, ami miatt nem tud elutazni. Nem vonatkozik a storno biztosítás arra, ha valaki a járványtól tartva mondja vissza az utazást.

A CLB közleményében a Külügyminisztérium által kiemelten kockázatosnak minősített országokba való utazás veszélyeire is figyelmeztet. Egy esetleges vesztegzár területén bajba került ügyfeleken ugyanis a biztosítók sem tudnak segíteni, nem tudják érvényesíteni a szerződésben vállalt szolgáltatásokat, mert hiányoznak a teljesítés feltételei.

Ha valaki karanténba kerül külföldön, a biztosítók közvetlenül szintén nem tudnak segíteni. Viszont a külföldön karanténba került magyarok számíthatnak a kórházi napi térítésre, illetve a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megtérítésére, ha van ilyen kitétel a biztosításukban.

A közlemény szerint a szinte óránként változó helyzetben az is előfordulhat, hogy egy biztonságosnak gondolt külföldi várost váratlanul lezárnak, ott rekednek a turisták, és a régió státuszát is veszélyessé minősíti a Külügyminisztérium. Attól kezdve ott sem adottak a feltételek ahhoz, hogy működjenek az utasbiztosítási szolgáltatások.

Azok viszont, akiknek van storno biztosításuk és esetleg megbetegedés miatt még a lezárás előtt hazautaztak, számíthatnak rá, hogy megtérítik a biztosítók a tervezett program bizonyíthatóan visszamaradt költségeit, például a szállodai díjat, a befizetett programokat, a már megvásárolt síbérleteket.

Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint ezekben a napokban érdemes különösen gondosan átnézni az utasbiztosítási szerződéseket, és ha kell, inkább egyeztetni a biztosítóval, hogy minden szükséges tétel szerepel-e benne. Akik már nem tudnak hazajönni, gondoskodjanak a szerződésük meghosszabbításáról, hogy a zárlat feloldása után, a hazautazás során ne maradjanak védtelenül. Ehhez a szolgáltatóval közös megegyezés szükséges, ezért a biztosítóval akár telefonon is egyeztetni kell – figyelmeztet a szakértő.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

  1. Mivan?! Aki félti az életét és inkább nem utazna az így járt, akit meg menet közben ért utol a kór, annak téríti a síbérletét? Mivan?!
    Már bocs, de valahogy nem tud érdekelni, hogy mit és hogyan tartalmaz az üzletszabályzat. Egy ember azért köt utasbiztosítást, hogy a váratlan, utazást okozó események ne érintsék kellemetlenül a pénzügyeit. Nem? Nem?!

    „ha magával a biztosítottal vagy közvetlen hozzátartozójával történik valami, ami miatt nem tud elutazni”
    Ezekszerint a halálfélelem és a világjárvány az nem meríti ki a biztosítók fejében a „történik valami” fogalmat? Hülyék ezek?

    Ha én kerülnék ilyen helyzetbe, tuti megtámadnám ezt egy bíróságon. És hogy garantáltan felelősségteljes döntés szülessen, biztosítanám a mélyen tisztelt bíróságot a mélyen tisztelt biztosítótársasággal egyemben, hogy utam végeztével azonnal meglátogatom az összes ügyben érintett kedves családját egy kis élménybeszámoló erejéig.
    Könnyű más szával verni a csalánt, de ha a döntéshozó a saját bőrén érzi döntésének súlyát, valóban elgondolkozik majd azon, hogy egy világjárvány vajon utazást akadályozó történés-e vagy sem. Barmok.

    Ha pedig ezek után sem fizet, akkor legalább mindenki megnyugodhat, hogy nem is olyan nagy dolog ez járványocska és legalább a biztosító döntéshozói is gazdagodnak egy jó kis élménybeszámolóval. És még a kártérítést is meg tudja spórolni, ha már ilyen fontos a pénz. Mindenki nyer!
    Ha már gondolkozni luxus.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com