2021-től jobb minőségű trappista sajtokat ehetünk

0

2021-ben már sokkal korrektebb minőségű trappista sajttal találhatják szembe magukat a hazai vásárlók. Az árak várhatóan nem fognak számottevően és hirtelen megemelkedni, miközben általában véve az új szabályozásnak köszönhetően jobb lesz a sajtok minősége – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Várhatóan 2020 végére eltűnik majd a ma ismert trappista sajtok jó része a boltok polcairól, az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak, írja a Pénzcentrum. A Nébih szerint bár az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelnek a termékek, a kulináris élvezetükkel azért a hazai fogyasztóknak is sokszor meggyűlt már a baja.

A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötete nagyon kevéssé szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappistaként eladni. A II. kötet ezzel szemben már nagyon precíz követelményeket állít az elkészítése elé, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha „megkülönböztetett jelzéssel” illetik termékük. Azaz „minőséginek”; „hosszú érlelésűnek” nevezik. A MÉ II. kötetében leírt kritériumrendszernek már csak jóval minőségibb termékek tudnak megfelelni, amiknek az áruk is magasabb, a gyártásuk is drágább.

Nem véletlen, hogy „minőségi” trappistát sem a hazai, sem a külföldi gyártók nemigen gyártanak.

A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog. Ilyen jellegű vásárlói reklamációk érkeztek már a Nébihhez is. Jellemzően a túl puha (nehezen reszelhető) állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni. A hatóság ezen felül arra is rámutatott, hogy éppen a „tág minőségi határ között mozgás” miatt vált szükségessé az MÉ módosítása. Az új szabályok hatályba lépése 2020 év végére várható. Ha tehát minden a tervek szerint halad, akkor

2021-ben már egy sokkal korrektebb minőségű trappista sajttal találhatják szembe magukat a hazai vásárlók.

A teljes tartalom eléréséhez kattintson a Pénzcentrum oldalára.

Forrás: Pénzcentrum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com