Veszélyes öndiagnózis – A mentes étrend kockázatos is lehet

0

Nem mind allergia, ami annak látszik, mégis többen gondolják magukról, hogy ételallergiásak, mint ahányan valóban azok – írja a hvg.hu.

A mentes étrendek korát éljük abban a hitben, hogy egészségesebbek leszünk vagy fogyunk. Csakhogy a mentes étrend – ha nem szakszerűen van összeállítva – kockázati tényező is lehet.

Az ételallergia egyre több ember életében központi kérdés, de nem mindegy, hogy belső meggyőződéstől vagy külső érvektől vezérelve kezdjük el a lomtalanítást az étkezési szokásainkban. A kettő között ugyanis gyakran nincs összefüggés: attól, hogy úgy gondoljuk, még egyáltalán nem biztos, hogy allergiásak vagyunk.

Egy friss kutatás szerint például majdnem kétszer annyi amerikai felnőtt gondolja magáról, hogy ételallergiás, mint ahányan valóban azok. Bár a vizsgálatot Amerikában végezték, a szakértők szerint hasonló lehet a helyzet más országokban is.

Magyarországon átfogó epidemiológiai vizsgálat nagyon régen nem volt a témában, de az a felmérés, amelyet a magyar orvosok és dietetikusok elfogadnak, az amerikaihoz hasonló helyzetet mutat. Az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának néhány évvel ezelőtti kutatása szerint Európában száz felnőttből egy (tehát a lakosság 1-2 százaléka) számít orvosi értelemben allergiásnak, holott, ha megkérdezik őket, 20-40 százalék mondja magáról, hogy ételallergiás, vagy valamilyen mentes étrendet kell tartania, mert tünetei vannak bizonyos élelmiszerek fogyasztásától. A gyerekeknek 5-8 százaléka allergiás, náluk kicsit magasabb az arány.

A teljes tartalomért kattintson a hvg oldalára.

Forrás: hvg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com