Cardio-CT vizsgálat előtt

0

A koronária-CT vizsgálat jelenleg csak mellkasi panaszokkal rendelkező kicsi vagy közepes kardiovaszkuláris rizikójú betegeknél indokolt. Kis sugárdózissal katéterezés nélkül, még korai stádiumban kiderülhet a veszélyes koszorúér-lerakódás, amely szívinfarktust vagy hirtelen szívhalált okozhat. 

Amit a koszorúért-CT vizsgálatról tudni kell:

  • Fájdalommentes vizsgálat.
  • A szív nyugalmi állapotában is kimutatja a rendellenességeket.
  • Koszorúér-CT vizsgálat esetén ajánlott, hogy a 4 órás éhezést követően, éhgyomorra érkezzünk. Vizet fogyaszthatunk, azonban a vizsgálat napján kávét, teát, energiaitalt egyáltalán ne igyunk, és ne dohányozzunk.
  • A kontrasztanyag adása miatt a metformin hatóanyagú gyógyszerek kihagyása javasolt a vizsgálat előtt két nappal, szedése a vizsgálat utáni 3-4. napon folytatható.
  • Az egyéb reggeli gyógyszereinket bevehetjük (pl. vérnyomáscsökkentők). Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereinkről listát hozni.
  • Célszerű, ha friss (1 hónapon belüli) laborral érkezünk, melyben vesefunkciós paraméterek is szerepelnek.

A CT elkészítése kb. 10-15 percet vesz igénybe, azonban a vizsgálatra való előkészítés, és a kellő szívfrekvencia elérése akár több órát is igénybe vehet! Az előkészítés része branül behelyezése, illetve a szívfrekvencia 50-60/min körüli értékre csökkentése, a coronariákról készített felvételek ebben a frekvenciatartományban értékelhetők megfelelően.

Szövődménymentes esetben a vizsgálat ambuláns formában zajlik, azonban érdemes arra is felkészülnünk, hogy probléma esetén (pl. kontrasztanyag-allergia, súlyos coronaria szűkület) kórházi bennfekvés is szükségessé válhat.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com