Egyél transzzsírmentesen! – Videó

0

Az élelmiszeripari termékekben található mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Magyarországon évente több ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

Miért káros a transz-zsírsav?

Mert emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid szintet. A koleszterin károsbefolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6). Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált. Az eddig elvégzett vizsgálatok összesített eredményét feldolgozó meta-analízis alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli.

„Csak” érelzáródást okoz a transzzsírsav?

Nem, sajnos egy sor más egészségi problémát is előidéz. Fokozza az elbutulás (Alzheimer-kór) romlását, továbbá rontja a gondolkodási funkciókat. Nőkben csökkenti a fogamzóképességet. A transz-zsír bevitel 2% növelése a fogamzóképességet 73%-kal rontja le. Újszülöttekben a köldökvénában mért magas transzzsír tartalom esetén másfél éves korra az idegrendszeri fejlődés zavarát okozta. Itt az anya által fogyasztott transzzsír tartalmú étel az anyatejjel került át a magzatba. A transzzsír tartalmú élelmiszerek a rákbetegség kockázatát is megemelik, elsősorban az emlőrákét. Hangsúlyozni kell, hogy olyan anyagról van szó, ami helyettesíthető lenne az élelmiszeripari gyártás során!

Forrás: egeszseg.hu, Magyar Nemzeti Szívalapítvány

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com