Bonyhádon nyitott rendelőt a Praxis DR. Zénó Magánklinika

1

Bejelentkezés: Bonyhád Rákóczi u. 18

Elérhetőség: +36-30/414-2896

Munkatársak:

Kardiológia – Dr. Pongrácz- Kreska Zita, Dr. Németh Ádám
Belgyógyászat – Dr. Bősze Tibor
Diabetológia – Dr. Bősze Tibor
Radiológia – Dr. Kovács Julianna
Klinikánkon hamarosan elérhető lesz a nőgyógyászati szakrendelés és laborvizsgálat is!

Dr. Ajtay Zénó a Pannondoktornak elmondta, hogy a 9 éves magánrendelői és az 5 éves Praxis DR. Zénó Kaposvár tapasztalataira alapozva egy egységes szemléletű, praxis jellegű szolgáltatást kíván létrehozni Bonyhádon is.

Hogyan jellemezné az új praxist?

Több ezer beteg járt nálam korábban a pécsi Szívcentrumban Bonyhádról és környékéről, sőt Tolna Megyéből is. Kardiológus kollégáimmal, akik egyébként munkatársaim jelenleg is a Szívcentrumban és Harkányban, megálmodtuk az új szervezeti egységet.

A motivációnk az egymással együttműködő, a beteg problémáira fókuszáló, betegbarát, barátságos légkör kialakítása volt. Azon dolgozunk, hogy minél több szakma társulása elérhető legyen a betegeink részére. Hamarosan elérhetőek lesznek a labor vizsgálatok, és a már meglévő szakmák mellett továbbiak társulása is várható. Kardiológus, belgyógyász, diabetológus, radiológus, nőgyógyász kollégáimmal egy jó csapatot alkotunk, megtaláljuk a bajt, és ha a beteg könnyes szemmel is távozik, mindenképpen elmondhatjuk azt, hogy szinte mindig tudunk segíteni.

A rendelő modern eszközparkkal felszerelt. Milyen előnyökkel jár ez?

A praxisunk komoly műszerekkel várja a betegeit. EKG, Szívultrahang, terheléses és Holter EKG rendszer, arteriograph, alvási apnoe vizsgálathoz szükséges pulzoxymeter, ABPM, osteodensitometer, Coaguchek, hasi, nőgyógyászati, carotis és lágyrész, ízületi vizsgálatokra alkalmas ultrahang készülék és számos más eszköz is a rendelkezésre áll, ami nem csak diagnosztikus vizsgálatokban, de jogosítvány, fegyvertartási engedély, szakorvosi javaslatok meghosszabbításában is elengedhetetlen.

Gyorsabban és pontosabban juthatunk diagnózishoz. Ahogy szoktam mondani, ultrahang nélkül már nem illik szívbeteget vizsgálni. Nemcsak a diagnózis felállításához, hanem a gyógyszerelés hatékonyságának leméréséhez, a betegség lefolyásának követésére is elengedhetetlen. Sokkal pontosabban lehet gyógyszerelni.

Mekkora innovációt igényelt az új rendelő nyitása?

Ha csak a kardiológiáról teszek említést, elmondhatom, hogy óriásit változott a szakma. Míg 30 éve a szívinfarktusos vagy szívelégtelenségben szenvedő betegek fele-harmada egy éven belül meghalt, addigra most, az ellátási protokollok, a műszeres beavatkozások, koszorúér-tágítások, speciális pacemakerek, műtéti lehetőségek következtében azt mondhatjuk ez töredékére, akár tizedére csökkent.

Mit kell tudnunk a terheléses EKG-ról?

A terheléses EKG-val elsősorban a koszorúér betegséget keressük, de sok információt ad a vérnyomás és ritmuszavar megjelenéséhez és súlyosságához is, míg a Holter vizsgálat a ritmuszavarok felderítésének és veszélyességének felkutatását segítik. ABPM vizsgálattal a vérnyomás betegséget diagnosztizáljuk, de a gyógyszer beállításban is elengedhetetlenül szükséges.

Milyen ultrahang vizsgálatokat végeznek?

Hasi ultrahang vizsgálatot, mely laborral kiegészítve a magasvérnyomás betegség vizsgálat alapeszköze, de a hasi panaszok jó részénél a belgyógyász számára az első kért vizsgálat.

Az érbetegségek UH vizsgálata nemcsak az ér struktúráját, de az áramlási viszonyokat is megítéli, ezért egy funkcionális információ többletet ad.

Miért fontos az alvás apnoe szűrővizsgálat?

Az alvási apnoe gyanúja esetén végzett vizsgálat gyorsan ad választ az éjszakai oxigenizációs zavarra, aminek már gyanúja esetén is a háziorvos köteles lenne a jogosítvány elvételét kezdeményezni. Ezt a teljesen fájdalommentes vizsgálatot pulzoximéterrel (vér oxigén telítettség mérő) végezzük. Kiemelten figyelünk a magas vérnyomással, koszorúér betegséggel, szívritmus-zavarral együtt élő betegeinkre.

Kiknek ajánlják, és mivel végzik Bonyhádon a csontsűrűség vizsgálatot?

Osteodensitometer a csontritkulás vizsgálatának eszköze. Mozgásszegényen élünk, ülő életmódot folytatunk, mész-szegényen táplálkozunk. Tulajdonképpen 40 éves kor felett mindenkinek ajánlott, kiemelten a klimax idején, csontritkulást okozó gyógyszerek szedésekor, pajzsmirigy és anyagcsere betegségek esetén.

Végezetül, a most létrejött praxist hol tudná elhelyezni a fizetős egészségügyben?

Olyan ellátási formát tudunk nyújtani, amely az állami szektorból hiányzik. Küldetésünk a személyes, közvetlen kapcsolattartás a betegekkel. Mi megfizethető áron, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásra koncentrálunk. A hosszú távú építkezés a cél, ezért a bonyhádi központ további szakmákkal fogja bővíteni a kínálatát.

Köszönöm a beszélgetést!

 

1 hozzászólás

  1. Pingback: Praxis Dr. Zénó Bonyhád - Mindenkinek, aki szeretné megőrizni egészségét | Pannondoktor.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com