A vérnyomásmérés főbb szabályai

0

A felnőtt lakosság 10-20%-ának emelkedett a vérnyomása. Hazai vizsgálatok szerint hipertónia a szűrt lakosság 6-25%-ában volt kimutatható, az idősebbek között pedig ennél is gyakrabban fordul elő.

Manapság már szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne valamilyen vérnyomásmérő készülék, viszont a megfelelő vérnyomásmérésnek pontos szabályai vannak, melyek közül az otthoni vérnyomásmérésekhez a következőket fontos tudni:

  • Pihenjünk legalább 5 percet a mérés előtt.
  • A vérnyomásmérő mandzsettáját a készülék használati utasításában leírtaknak megfelelően helyezzük fel. (A mandzsetta mérő része legyen az artéria fölött, felkar hajlító, test felőli része, csukló tenyér felőli oldala.)
  • Kényelmes testhelyzetben legyünk, a karunkat és a vérnyomásmérőt a készülék használati utasításában leírtaknak megfelelően helyezzük el. (A karunk és a mérőeszköz is legyen a szív magasságában)
  • A mért értéket pontosan olvassuk le, és rendszeresen, figyelmesen jegyezzük fel.
  • A látható meghibásodási lehetőségeket ellenőrizzük.
  • A vérnyomást pontosan és rendszeresen mérjük.
  • Megállapított magas vérnyomás betegség esetén, rendszeresen konzultáljunk a beteget ellenőrző orvossal.
  • Ne ijedjünk meg a vérnyomásérték és a pulzus változékonyságától.
  • Mindig korrekt módon helyezzük el a hallgatót vagy az érzékelőt, mert a mérés pontossága ettől is függ.
  • A testmozgás, sportolás, evés, ivás, kávé, dohányzás és alkoholfogyasztás befolyásolják a vérnyomást, ezért mérés előtt kerüljük e tevékenységeket.
  • A rendszeres vérnyomásmérést minden nap a nap azonos szakaszában, azonos tevékenységek között végezzük. (Pl. reggel még ágyban felkelés előtt, ebéd előtt, délutáni pihenő után, stb.)
  • Ne felejtsük el, hogy az ön vérnyomásmérés nem vezethet öngyógyszerezéshez!

 

Meddig normális a vérnyomás?

A 140/90 Hgmm feletti nyugalmi vérnyomás minden életkorban kóros.

Mi a magas vérnyomás betegség (hipertónia)?

A szervezett normális reakciója, hogy fizikai vagy pszichés terhelésre a vérnyomás növekszik, majd a stressz elmúltával a vérnyomás gyorsan visszatér a normális szintre. Ha a vérnyomás nem normalizálódik, hanem kórosan magas marad, akkor magas vérnyomás betegségről beszélünk, tehát egyetlen mérésből a betegség meglétére vonatkozóan messzemenő következtetést nem lehet levonni. Magas vérnyomás betegséget kizárólag orvos diagnosztizálhat (az otthoni mérés nem elegendő) többszöri mérés és megfelelő kivizsgálás alapján. A kivizsgálás fontos lépés, hiszen a magas vérnyomás lehet valamely betegség tünete, ez esetben a kiváltó okot kell kezelni, meggyógyítani, illetve lehet önálló betegség is.

A hipertónia olyan betegség, mely ellenőrzést, gondozást igényel. A kezelésnek szerves része, hogy időszakosan fel kell keresni a kezelőorvost, aki ellenőrzi a páciens állapotát és dönt a további diagnosztikus vagy terápiás lépésekről. Nagyon fontos, hogy a beteg mindig pontosan, tehát ugyanazon napszakban vegye be gyógyszerét, mert így elkerülhető a vérnyomás ingadozása. A gyógyszert akkor is be kell venni, ha vérnyomás éppen normális! Az otthoni rendszeres vérnyomásmérések eredménye alapján a kezelőorvos meg tudja ítélni, hogy a terápia megfelelő-e. Rosszullét vagy bármely panasz esetén javasolt az azonnali vérnyomásmérés, mert így eldönthető, hogy a panasz összefüggésben van-e a magas vérnyomás betegséggel. A vérnyomás-ellenőrzésnek része a pontos dokumentálás, azaz a vérnyomásnapló vezetése.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com