Molekuláris gyógyászati kiválósági központot alakítanak ki Szegeden

0

A molekuláris gyógyászat lehetőségeit az alapkutatásoktól a betegágyig vizsgáló kiválósági központot hoznak létre uniós támogatással Szegeden, az intézmény székhelye a lézerközpont melletti tudományos és innovációs parkban lesz – tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (MMMKK) egyike annak tíz nyertes projektnek, amelyet az Európai Bizottság Teaming-programjában 27 ország 169 pályázata közül választottak ki. Az új kiválósági központ öt éven keresztül uniós és hazai forrásokból mintegy 15,6 milliárd forintos támogatáshoz jut. Az összeg jelentős beruházásokat tesz lehetővé, emellett nemzetközileg is vonzó fizetéseket biztosít a kutatóknak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem (SE), illetve az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (MTA SZBK) konzorciuma által létrehozott intézmény tevékenysége az alapkutatástól a betegágyig, tehát a klinikai alkalmazásig, a konkrét beteggyógyításig terjed. Az SZTE a fertőző és a gyulladásos kórképekkel foglalkozik, az SE a szív- és érrendszeri betegségeket, a debreceniek pedig az anyagcsere-elváltozásokat vizsgálják majd. Az MTA SZBK-ban folyó alapkutatások célja pedig az egyes betegségek genetikai hátterének vizsgálata, illetve olyan megoldások kidolgozása, melyek lehetővé teszik a kórképek gyors diagnózisát.

A kiválósági központ irányításában fontos szerepe van a Heidelbergben működő Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak, amely részt vesz a döntéshozatalban, a szakemberek kiválasztásában, a programok minősítésében, az elért eredménye értékelésében, ami egyben minőségi garanciát is jelent az MTA szerint. Az összességében hétéves projekt célja egy hosszútávon működőképes intézet létrehozása, amely fontos kutatási és innovációs eredményeket – új eljárásokat és gyógyszereket produkál.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com