Az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó

3

Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A magas olajsavas olajok sütési tulajdonságai jobbak, mint a hagyományos olajokéi. Ezek az olajtípusok főleg sütésre valók, jobban bírják a melegítést, és kevésbé bomlékonyak.

Ezeket az olajokat fel lehet használni négyszer-ötször rántott hús, vagy krumpli sütésére. Ráadásul az élettani hatásuk is sokkal jobb, mint a hagyományos olajnak. Például koleszterincsökkentők – jelentette ki Mészáros Géza, a szegedi Gabonakutató Intézet napraforgó osztályának vezetője.

Idén már 180 ezer hektáron, a vetésterület 30 százalékán magas olajsavas napraforgót termelnek. Franciaországban ez az arányszám már évek óta 50 százalék. Az itthon termesztett mennyiség 20 százaléka, mintegy 400 ezer tonna a magyar piacon jelenik majd meg – tette hozzá.

A 2017-es uniós előírások szerint már fel kell tüntetni a címkéken, hogy a termék hány százalékban tartalmaz magas olajsavas olajat. A vásárlók – az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével – valószínűleg azokat a termékeket részesítik majd előnyben, melyekben nagy a magas olajsavas olaj aránya – prognosztizálta.

Mészáros Géza felhívta rá a figyelmet, hogy míg egy liter extra szűz olívaolaj 1600-1700 forintba kerül, addig egy liter magas olajsavas olajjal dúsított étolaj ára 700-800 forint. Vagyis feleannyiért lehet hozzájutni hasonló összetételű olajhoz, mint az olívaolajhoz. A tisztán magas olajsavas napraforgóolajnak az olajsavtartalma egyébként magasabb, mint az olívaolajé. Így elképzelhető, hogy az olívaolaj iránti kereslet csökkenni fog, ha piacra kerülnek a jó minőségű, magas olajsavas napraforgóolajok.

Forrás: Kossuth Rádió

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com