Kampány a bárányhimlő megelőzéséért

7

A bárányhimlő súlyos következményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított „Védőoltással a bárányhimlő ellen” program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott információs kampányban óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Évente 30-40 ezer bárányhimlős megbetegedés fordul elő, és bár többnyire enyhe lefolyású, a betegek mintegy 2-6 százalékánál szövődményeket okozhat, és ritkán halálos kimenetelű is lehet. A bárányhimlő védőoltással megelőzhető, és azokban a közösségekben, ahol magas az átoltottság, alig fordul elő a betegség- hívta fel a figyelmet Muzsay Géza, a HGYE alelnöke.

2015 első heteiben tavalyhoz képest is jelentősen nőtt a hazai bárányhimlős megbetegedések száma, januárban és februárban csaknem 7000 esetet regisztráltak.

A rendkívül ragályos bárányhimlőt a cseppfertőzéssel is terjedő varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt fertőz, ezért a bárányhimlő megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet.

A bárányhimlő következtében olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki mint a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, mellhártyagyulladás, véráramfertőzés (szepszis), csontgyulladás, idegrendszeri gyulladás – mondta Ujhelyi Enikő az Egyesített Szent István és Szent László Kórház gyermekintenzív osztályát vezető főorvosa. Hozzátette: a súlyos, életveszélyes szövődmények akkor is kialakulhatnak, ha nem követnek el hibát az ápoláskor.

A főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az esetek 80 százalékában egészséges gyermekeknél alakult ki az életveszélyes szövődmény, a kórház gyermekintenzív osztályán 2009-től február végéig 162 gyereket kezeltek varicella-diagnózissal, közülük 140-et szövődményes bárányhimlő miatt.

Magyarországon is kapható hatásos varicella-vakcina, azonban széles körű alkalmazását gátolja, hogy egyelőre nem szerepel a kötelező védőoltások között – tette hozzá.

Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója jelezte: tízéves korukra a gyermekek 90 százaléka átesik a bárányhimlőn. Hozzátette: a két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól elérhető, de a legjobb a gyermek 16-18 hónapos kora között beadatni, minimum 6 hét különbséggel.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője – aki maga is felnőttkorban lett bárányhimlős – arról beszélt, fontosnak tartaná, ha a védőoltásokról nem hit alapján vitáznának, hanem mindenkiben tudatosulna, hogy a védőoltás mennyire fontos.

Jelenleg két egyenértékű oltóanyag áll rendelkezésre, ezek nagyjából azonos árban vannak, a védettség kialakulásához szükséges két oltás körülbelül húszezer forint. Az oltóanyag élő, legyengített bárányhimlő-vírusokat tartalmaz és érdemi oltási reakciója nincs.

A „Védőoltással a bárányhimlő ellen” program honlapján (www.baranyhimlo.hu) lehet tájékozódni a betegségről, valamint a bárányhimlővel kapcsolatos tévhitekről.

Forrás: MTI

7 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com