Várkapitány fantázianévre keresztelt rozskenyér lett a Szent István-napi kenyérverseny győztese

1

Augusztus 20-án mutatták be a nagyközönségnek a Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének idei győztesét, a Várkapitány kenyere fantázianévre keresztelt rozskenyeret, amelyet a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatnak meg az érdeklődők.

A Magyar Pékszövetség negyedik alkalommal rendezte meg Szent István-napi kenyérversenyét, amelyen szakemberekből álló zsűri döntötte el, hogy melyik kenyér érdemli ki az ország első számú kenyerének címet 2014-ben. „A versenyre 21 termék érkezett, amelyek mindegyike megfelelt a szigorú előírásoknak, vagyis adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú és frissességét hosszan megőrző kenyér volt” – hangsúlyozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a kenyér szerdai bemutatóján a szervezet Clark Ádám téri standjánál.

Elmondta, hogy idén végül az andornaktályai Kurdi Family Kft. terméke, a Várkapitány kenyere került az ünnepi asztalra, mert a hosszúkovászos technológiának, valamint a hűvös tésztavezetésnek köszönhetően a kenyér mindenféle adalékanyag nélkül is kifogástalan térfogatú, gazdag ízvilágú, héja ropogós, és több napon keresztül is friss marad.

A nyertes kenyér elkészítése 24 órás rozskovásszal indul, 40 százalékos rozstartalommal rendelkezik és 60 százalékos vízadagolással készül. Magas rozs- és víztartalmának köszönhetően egészséges, mégis hagyományos magyar, puha kovászos kenyér – tette hozzá a nyertes pékséget vezető Kurdi András pékmester. A szakember szerint a Várkapitány kenyere minőségének egyik záloga az idő, ugyanis a péknek meg kell várnia, míg a kovász kibontakoztatja az ízeket és az aromákat.

2011-ben egy kovászos-burgonyás, 2012-ben egy komlós-burgonyás, míg tavaly egy tönkölybúzás-joghurtos kenyér nyerte el az ország legjobb kenyerének járó elismerést.

A Szent István-napi ünnepi kenyér megvásárolható a Magyar Ízek Utcájában és a Magyar Pékség védjeggyel rendelkező szakboltokban augusztus 20. után az ország minden területén.

Septe József kitért arra, hogy a védjegy használatára már több mint 400 üzlet jogosult. Elmondta, hogy a Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékségek adataiból egy internetes keresőoldalt is létrehoznak. A szövetség Szent István-napi ünnepi kenyere mellett igazi tepertős pogácsával és tradicionális szilvalekváros bélessel várja a Magyar Ízek Utcájába érkezőket.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com