„Magától lecsendesedhet az ebolajárvány”

1

Pár hónap múlva várhatóan magától lecsendesedik az ebola, ez a járványok egy máig rejtélyes tulajdonságára vezethető vissza – közölte Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem migrációs-egészségügyi tanszékének professzora a Magyar Nemzetben, aki a jövőben Magyarország nigériai nagykövetségét fogja vezetni. A trópusi és fertőző betegekkel foglalkozó szakember figyelmeztetett: a maláriához hasonló trópusi betegségek a klímaváltozás következtében egyre északabbra tűnhetnek fel. Magyarországon viszont az orvosok nincsenek kellően felkészülve e betegségek felismerésére – olvasható az mno.hu-n.

Részlet az interjúból.

– Már több mint ezernégyszázan haltak meg ebolában, mi ennek az oka, miért terjedhet ilyen gyorsan a betegség?

– Az egyik ok a halálozási arány, az ilyen vírusok ugyanis minden szervet megtámadnak, a másik pedig, hogy nagy létszámú közösségekbe, városokba és nagyobb településekbe került be. Amikor a hetvenes években felfedezték az ebolát, akkor kisebb falvakban észlelték, ahol volt egy-kétszáz halott – ez is sok, mégis kevesebb, mint most. Ebben az esetben a kór terjedése nem folytatódott. Jellemző az ebolára, hogy a beteg ember váladéka, elsősorban a vére terjeszti, fontos, hogy a fertőzéshez szoros kapcsolatra van szükség. Azokban a kultúrákban, ahol a kór megjelent, a halottak csókolgatása például része a mindennapi életnek, ez pedig elősegíti a vírus átvitelét.

– Mennyire veszélyes a betegség Európára?

– Annyiban veszélyes, hogy behurcolt esetek jelenhetnek meg, ha pedig a betegséget behurcoló pácienst ápolja valaki, az közvetlenül érintkezik a testváladékával. Járvány azonban a mi kontinensünkön nem lesz belőle, ugyanis rendelkezünk azzal az infrastruktúrával, ami elszigeteli ezeket a betegeket.

– Mi a véleménye arról az elméletről, miszerint a természeti sokszínűség pusztításával, s az állatok természetes élőhelyeinek rombolásával magunkra hozzuk a bajt betegségek formájában?

– Egyetértek vele. Az ilyen betegségeket meg lehet kapni például erdőirtást követően, mivel az ott maradó állatvilágban honos vírusok átterjednek az emberre. Az ebolajárvány is mindig úgy kezdődik, hogy az állati kórokozó emberre adaptálódik. Ez egy súlyos következményekkel járó, más vírusoknál is megfigyelt jelenség, ami mindig komoly betegséget okoz. Jelen esetben a vírust csimpánzokban és denevérekben is kimutatták. Korábban dolgoztam Nigériában, s láttam, ahogy piacon árulják a füstölt denevért. Ennek elfogyasztása a betegségnek lehetőséget ad átterjedni emberre, ezután pedig már emberről emberre terjedhet a kór.

A teljes interjút a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja

Forrás: mno.hu

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com