Fibrocisztás emlőbetegség

2

A nők több mint 60 százalékát érintő, nem daganatos emlőbetegség valójában nem is betegség. A női emlőben zajló élettani változások – melyek elsősorban a menstruáció előtt és alatt jelentkeznek – általában a 25 és 50 év közötti korosztálynak okoznak problémát. 

Ez a betegség a nők nagy részénél megfigyelhető. A menstruációt megelőző hét-tíz nappal tisztán kitapintható csomók jelennek meg a mellben, az emlők megduzzadnak és érzékennyé válnak.

Az emlő-dysplasia, vagyis jóindulatú emlőbetegség a havi menstruációt kísérő, normális hormonális változások következtében alakul ki. A fibrocisztás emlőbetegségtől függetlenül is jelentkezhet csomóképződés, nyomásérzékenység és megkeményedés, de ezek a tünetek a menstruáció előtt és alatt fokozottá válnak. Sokszor egyszerű, tapintásos vizsgálattal is megállapítható, hogy az elváltozásokat a fibrocisztás emlőbetegség vagy esetleg más betegség okozza. Ha további vizsgálatok szükségesek a diagnózishoz, akkor ultrahangvizsgálatra, mammográfiára vagy biopsziára küldik a betegeket.

A fibrocisztás emlőbetegség a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben nem növeli az emlőrák kockázatát. A betegség pontos oka egyelőre tisztázatlan. Feltételezik, hogy a havi menstruációt kísérő, normális hormonszint-változások, a megváltozott ösztrogén-progeszteron arány, és a prolactin túltermelés következtében alakul ki.

A betegség kialakulásának kockázatát genetikai és életmódbeli tényezők – az állapot családon belüli előfordulása, a zsírban, sóban és koffeinben gazdag étrend – fokozhatják. Az ösztrogén szint csökkentéséhez ajánlatos betartani a zsírszegény, magas rosttartalmú étrendet.

A mell érzékenységének megszűntetésére rendkívül jó hatással van a mozgás. Egy vizsgálat szerint azok a nők tapasztaltak enyhülést a tüneteik terén, akik a havi menstruációs ciklusuk alatt legalább 70 kilométert futottak. Ezzel egy időben a többi kellemetlenség is, mint például az idegeskedés is megszűnt.

Minden nőnek ajánlatos betartania:

  • Minden, a mellben található csomót vizsgáltassuk meg orvosunkkal!
  • Tartsunk havonta otthoni önvizsgálatot!
  • Rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra!

A fibrocisztás emlőbetegség tünetei a változókor után megszűnnek.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com