Nemek közti különbségek – Stroke a nőknél

0

Stroke bárkivel megtörténhet, de a stroke kockázata az életkor előrehaladásával nő. Ez a kockázat 55 éves kor után megduplázódik. A stroke a férfiakra és a nőkre hasonló kockázatot jelent, ám vannak olyan rizikófaktorok is, amelyek a terhességgel, a szüléssel és a női hormonális változásokkal függenek össze.

Több nő szenved évente szélütést, mint férfi, főleg azért, mert a nők tovább élnek, mint a férfiak, és a stroke gyakrabban érinti az idősebb korosztályt, továbbá a nők kétszer nagyobb valószínűséggel is halnak meg stroke-ban, mint mellrákban.

Egy 2006-os tanulmány azt igazolta, hogy az egészséges életmódra törekvés hatására a nőknél, a 45 éves és az idősebb korosztály körében szignifikánsan csökkent a szélütés kockázata. Az egészséges életmód, mely magában foglalja a dohányzás abbahagyását, a mérsékelt alkoholfogyasztást, a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást, már önmagában csökkenti a szélütés okozta vérrög kialakulását.

A nők és a stroke kockázata

  • A dohányzás az egyik legnagyobb stroke kockázati tényező mindenki számára. Azoknál a dohányzó hölgyeknél, akik migrénaurával (fejfájással járó migrénes roham) is szenvednek, a stroke kockázata rendkívül magas.
  • A szabálytalan szívverés, pitvarfibrilláció jelentősen növeli a stroke kockázatát, és gyakran nincsenek tünetei.
  • A fogamzásgátlót szedő nőknél magasabb a kockázat, mert a tabletták növelhetik a vérnyomást, ami szintén növeli a szélütés kockázatát.

Terhesség és stroke-kockázat

Bizonyos tényezők a terhesség alatt is növelik a stroke kialakulását. Azoknál a nőknél, akiknél terhességi magas vérnyomást (preeclampsia) diagnosztizáltak, fokozott a kockázat. A preeclamsia vezethet koraszüléshez, vagy felléphet stroke a szülés közben vagy után is. A terhességi magas vérnyomás 50 százalékkal növeli a nőknél a stroke esélyét, ezért a kismamáknak a terhesség alatt és után is ellenőrizniük kell az állapotukat.

Útmutató nőknek a szélütés megelőzésére

A speciálisan a nőkre szabott irányelveket 2014 februárjában tette közzé az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association, AHA).

  • Hagyja abba a dohányzást azonnal, akinek migrénes fejfájása szokott lenni!
  • Terhesség alatt és után is figyelemmel kell kísérni a vérnyomást!
  • A 75 év feletti nőknél vizsgálni kell a pitvarfibrillációt!
  • A fogamzásgátló tabletták szedésének megkezdése előtt ellenőrizni kell a vérnyomást!
  • Azok a nők, akik aggódnak a magas vérnyomás, vagy stroke kialakulása miatt, forduljanak orvoshoz!

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com