Homokozó – A játszóterek legallergikusabb pontja

2

A  gyerek harmonikus testi-lelki fejlődése érdekében nélkülözhetetlen helyszín a játszótér. Itt ismerik meg a környezetet, a világot, a szabályokat, itt próbálják ki képességeiket és korlátaikat, itt alakulnak társas kapcsolataik.

A „hatósági megfelelőség” alapkövetelmény a játszótereken a tervezéstől a kivitelezésig, ennek köszönhetően sokkal kevesebb a baleset, nagyobb a biztonság. Manapság talán a „legallergikusabb pont” a játszótéri homokozó tisztasága. A játszótéri homokozó, ahol a kisgyerek talán legtöbbet időzik, állandó fertőzésforrás. Amíg Németországban és más fejlett országokban évente, kétévente kötelezően cserélni kell a játszótéri homokozók homokját, Magyarországon ezzel nemigen törődnek.

Főként a házi kedvenceknek, a hobbi állatoknak, kutyáknak, macskáknak köszönhető ezeknek a homokozóknak a fertőzöttsége.  Ezek az állatok leginkább a bélférgek okozta fertőzéseket terjesztik. Az egysejtű élősködő – toxoplasma – nemcsak a kisgyermekekre veszélyes, hanem a terhes nők magzatára is.

A bélférgek petéi a bélsárral kerülnek a környezetbe, a kutyák száraz ürüléke, annak pora, illetve a paraziták, bolhák közvetítése révén okoznak fertőzést. Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él – közülük több százezer a fővárosban -, sok tonna kutyaürülék kerül a közterületekre, játszóterekre. A kutyaürülék, illetve annak petéket tartalmazó pora bekerül a parkokba, homokozókba.

A kisgyermekek általában talajközelben játszanak, kezük, arcuk szennyeződik, olykor meg is eszik a fertőzött homokot. A kutya orsóférgének lárvája klinikailag változatos tüneteket okozhat, a hasfájástól a hányingeren át a fejfájásig, bőrkiütésig, köhögés és láz is előadódhat. A lárvák különböző szerveket támadnak meg vándorlásuk közben, leggyakoribbak a légúti bántalmak, az asztma és az idegrendszeri zavarok. Már egyetlen lárva is súlyos szemtüneteket okozhat. A szembántalom kezdetben kancsalság, később vakság is lehet.

Oda kell figyelni a galambokra is, melyeknek ürüléke papagájkórt terjeszt, tolluk pedig erősen allergizáló lehet.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com