A fáradtság okai

2

Rengetegen panaszkodnak kimerültségre, annak ellenére, hogy elegendő időt alszanak. A kimerült érzés, a krónikus fáradtság gyakran több hónapig is eltarthat. Vérvizsgálattal kizárható, hogy a fáradtságot bizonyos betegség, például vérszegénység vagy pajzsmirigy-alulműködés okozza-e.

A nők általában fáradtabbnak érzik magukat a férfiaknál. A fáradságnak lehetnek egészségügyi okai, mint például fogyás, székelési szokások megváltozása, hajhullás, cukorbetegség, étel-intolerancia, de kiválthatja bizonyos esemény is, munka és család, gyász vagy kapcsolat felbomlása.

Fizikai okok:

A túlsúly vagy a soványság is okozhat fáradtságot. Ennek oka, hogy a szervezet keményebben dolgozik a mindennapi tevékenységek során. A sovány, kevesebb izomerővel rendelkező emberek gyorsabban elfáradnak. A túlsúly is fárasztó lehet a szervezet számára, nagyobb megterhelést jelent a szívnek, az ember ezért fáradtabbnak érezheti magát. A terhesség, főleg az első 12 hét szintén sok energiát felemészt.

Pszichológiai okok:

A pszichológiai fáradság sokkal gyakoribb, mint a fizikai. Az egyik fő oka a szorongás, ami okozhat álmatlanságot, ez pedig tartós fáradtsághoz vezethet. Több felmérés is alátámasztotta már, az álmatlanság és az alacsony energiaszint kapcsolatát. A leggyakoribb ok, hogy az emberek gyakran a munka és az anyagi problémák miatt nem tudják kipihenni magukat. A mindennapi élet fárasztó, akár pozitív (költözés, házasság) akár negatív élmények (rossz hír, gyász) érik az embereket.

Életmódbeli okok:

A fáradtság gyakran tulajdonítható életmódbeli tényezőnek, mint például a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a helytelen táplálkozás. Ez este elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol éjszakai ébredéseket okozhat. És aki rendszeresen iszik, lehet, hogy depressziós is, ez pedig befolyásolja az alvási szokásait. Az alkoholproblémával küzdő betegek gyakrabban panaszkodnak fáradságra. Fáradtnak érezhetik magukat azok is, akiknek felborul az alvási rendje, például az éjszakai műszakot teljesítők, vagy a kisgyermekes anyukák.

A fizikai aktivitásnak számos előnye van. Rendszeres testmozgással több energiát nyerhetünk, de még egy 15 perces séta is feltölthet. A fogyással energikusabbá, aktívabbá válhatunk. A jó éjszakai alvást rendszerességgel érhetjük el. Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Alvás előtt egy 20 perces forró fürdő segít könnyebben elaludni. Csökkentsük a stresszt, ezzel növeljük az energiaszintünket. A pihentető tevékenységek, mint az olvasás, zenehallgatás vagy a barátokkal való időtöltés segítenek csökkenteni a stresszt.

Bármitől, amitől ellazulhatunk, javulni fog az energiaszintünk!

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com