4 bűntudatmentes tipp a konyhai döntésekhez

0

Mi legyen vacsorára? Ez az kérdés naponta hangzik el a háztartásokban – mégis gyakran ez a legnagyobb mentális teher a nők számára. A POLCZ szakértője 4 bűntudatmentes tippet kínál, hogy csökkenthető legyen a főzéssel járó mentális nyomás anélkül, hogy sérülne a családi harmónia.

Mi legyen vacsorára? Ártatlan kérdésnek tűnik, mégis ez az egyik legnagyobb mentális teher, amit sok háziasszony cipel a vállán. A mindennapi döntések észrevétlenül gyakorolnak nyomást a mentális jóllétre – ezt nevezik a pszichológusok döntési fáradtságnak. Ennek hátterében a „láthatatlan” munka áll: a főzéssel kapcsolatos előretervezés és a folyamatos döntéshozatal stresszesebbé teszi a mindennapokat.

„Ne legyen a főzés mentális teher! Megfelelő tudatossággal és néhány könnyen bevezethető szokással – mint egy jól megválasztott készétel – csökkenthető az ezzel az egyébként örömteli tevékenységgel járó nyomás” – emeli ki Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője.

1. Tervezz előre 3-5 napi fix menüt!

A Bureau of Labor Statistics 2024-es felmérése szerint az amerikai nők naponta átlagosan 51 percet töltenek ételkészítéssel. Ez Magyarországon is nagyrészt a nőkre hárul, ami azzal jár, hogy a legtöbben munka után kezdik meg a láthatatlan feladatok elvégzését.

Az egyik legjobb módszer ennek elkerülésére a heti menü megtervezése. A lecsó másnap csirkemellel kombinálható, a rakott cukkini maradéka lefagyasztható, a raguból pedig tésztaszósz készíthető. Ezáltal a maradékok is csökkenthetők, ami szintén egy globális probléma.

2. Készíts biztonsági polcot a kamrában!

Egy döntésekkel teli nap végén érthető a főzés helyett a pihenés választása. Mivel ez eltér a megszokott rutintól, gyakran járhat bűntudattal. Ennek elkerülésére javasolt egy biztonsági polc kialakítása. Néhány egészségtudatos és gyorsan elkészíthető készétel bármikor megmenti a családi vacsorákat a minőségi idő javára.

„Ideális esetben nem teszünk aközött különbséget, ha nincs kedvünk vagy időnk főzni. Élni szeretnék, nem főzni – ez nem egy főzésellenes kijelentés. Annak ad hangot, hogy a minőségi idő a családunkkal bűntudatmentes is lehet. Ennek egyik eszköze egy finom, üveges készétel” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője.

3. Nem kell minden nap varázsolni – a szendvicsnap is ér!

A közösségi média és a televízió gyakran sugallják azt, hogy a tökéletes háziasszony minden nap háromfogásos vacsorát tesz az asztalra. Ez egészségtelen képet alakíthat ki a főzés és a közös étkezés szerepéről. A mentális egészség megőrzése érdekében az egyik legfontosabb lépés a tökéletességre törekvés elhagyása és a család többi tagjának bevonása a főzésbe. Ennek egyszerű módja olyan 10-20 perc alatt elkészíthető receptek összegyűjtése, melyeket biztosan mindenki szeret. Ha pedig nem fogy el minden, másnap is elfogyasztható a maradék.

4. Töltsd a felszabadult időt magaddal és családi programokkal!

Ha sikerült csökkenteni a főzéssel járó láthatatlan munkát – ezáltal a mentális terhelést is – akár napi 15-30 perc is felszabadulhat. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egy újabb házimunka helyett énidővel vagy a családdal teljen el. Legyen az 15 perc séta vagy egy fejezet elolvasása, a cél ugyanaz: bűntudatmentesen pihenni a rohanó világban.

Forrás: MTI Nemzeti Közleménytár

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com