Megjelent az új koncepció a szűrővizsgálati rendszer átalakításáról

0

A daganatos és a szív-és érrendszeri betegségek okozzák a magyarok többségének a halálát. A Belügyminisztérium egy koncepciót hozott nyilvánosságra a szűrővizsgálati rendszer átalakításáról. A cél, hogy minél többen vegyenek részt vizsgálatokon, kevesebben menjenek táppénzre, és emelkedjen az egészségben eltöltött életévek száma – írja az Economx.

Megjelent a betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új  egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről készült koncepció a kormány weboldalán. A lakosság ösztönzése mellett be kell vezetni az elektronikus meghívási-visszahívási rendszert, bővíteni kell az emlőszűrés esetében a szűrőhálózatot, valamint meg kell erősíteni a 1812-es  telefonos ügyfélszolgálatot is – írják a tanulmányban.

A fejlesztési javaslatok három fő iránya: 

  • a lakosság ösztönzése, hogy minél többen járjanak szűrésekre;
  • a foglalkozás-egészségügy bevonása a szűrővizsgálatokba;
  • és a járművezetői engedély egészségügyi alkalmassági vizsgálati sorának kiegészítése.

A szervezett szűrővizsgálatok esetében is változások várhatók. Jön a humán papillomavírus (HPV) alapú méhnyakrák szűrés, a mammográfiás vizsgálatoknál a korosztály bővítése és a  vastagbélrák-szűrések során pedig évente 1,3 millió ember szeretnének elérni.

Valamint 21 éves korban meghatározzák a felnőttkori alapstátuszt, 21-40 éves kor között lesznek kardiovaszkuláris vizsgálatok, 40-64 éves kor között is folytatják ezeket, de kiegészül mini doppler vizsgálattal, évenkénti tüdőszűréssel, fogászati onkológiai szűréssel. A vesebetegség miatt magasabb kockázatú betegeknél pedig vizeletvizsgálatokat végeznek majd kétévente – írja az Economx.

A koncepcióban a szűrővizsgálatokat két kategóriába sorolják: 

  • az egyik az alkalomszerű és célzott szűrővizsgálatok, ezek a bármely orvos-beteg találkozás alkalmával végzett vagy elrendelt szűrővizsgálatok. Ilyen például a háziorvos által végzett vagy kezdeményezett életmódbeli tényezők feltárása, részletes fizikális vizsgálat, teljes kardiovaszkuláris kockázat felmérése.
  • a másik pedig a célzott szűrővizsgálatok, mint az emlőszűrés, a méhnyakszűrés és vastagbélszűrés, vagy a tüdőrákszűrés alacsony dózisú CT-vel.

Forrás: Economx

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com