A világon elsőként a finnek oltanak embereket madárinfluenza ellen

0

Finnország azt tervezi, hogy már a jövő héten felajánlja a madárinfluenza elleni megelőző védőoltást néhány olyan munkavállalónak, aki érintkezik állatokkal – írja a Reuters cikke nyomán a Portfolio. 

A skandináv ország 10 000 ember számára vásárolt vakcinát, amely egyenként két injekcióból áll, a CSL Seqirus gyártótól 15 nemzet számára legfeljebb 40 millió adagot tartalmazó közös uniós beszerzés részeként.

Az ausztrál cég a Reuters-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Finnország lesz az első ország, ahol bevezetik a vakcinát. A vakcinát azoknak a 18 éves vagy idősebb személyeknek ajánlják fel, akik munkájuk vagy egyéb körülményeik miatt fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza megbetegedés kockázatának – áll a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) közleményében.

A madárinfluenza H5N1-es törzse az elmúlt években világszerte több százmillió baromfit pusztított el, és úgy tűnik, egyre inkább átterjed az emlősökre, köztük az Egyesült Államokban a tehenekre, és egyes esetekben az emberekre is.

A vakcinákat Finnországban a szőrme- és baromfifarmok dolgozói, a madárinfluenza-mintákat kezelő laboránsok és az állatorvosok kaphatják meg, akik állatfelügyelőként dolgoznak azokban a régiókban, ahol a szőrmefarmok találhatók. Ezen felül a vadon élő madarakat gondozó menhelyeken, állattenyésztő farmokon vagy az állati melléktermékeket feldolgozó üzemek takarításával foglalkozó személyek is kapnak oltóanyagot – írja a lap.

Forrás: Portfolio

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com