Vakcina húgyúti fertőzések megelőzésére

0

Mivel a húgyúti fertőzések antibiotikus kezelést igényelnek, folyamatosan keresik a fertőzés megelőzésének lehetséges módjait – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A húgyúti fertőzések a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak. Fájdalmasak lehetnek, antibiotikumos kezelést igényelnek, és az esetek 20-30%-ában kiújulnak. Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásának vagy növekedésének veszélye miatt fontos, hogy a húgyúti fertőzések kezelésére vagy megelőzésére alkalmas terápiás alternatívákat keresése.

Az MV140 vakcinát a spanyol Immunotek gyógyszeripari vállalat állítja elő. Az Uromune néven ismert MV140 glicerinben, nátrium-kloridban, és vízben oldott teljes, hővel inaktivált baktériumok szuszpenziójából áll, amely mesterséges ananász ízesítést is kapott. Négy baktériumfaj (V121 Escherichia coli, V113 Klebsiella pneumoniae, V125 Enterococcus faecalis és V127 Proteus vulgaris) törzseit tartalmazza egyenlő arányban. Az MV140-et szublingválisan, napi két 100 µl-es adag szájba permetezésével kell bevenni 3 hónapon keresztül.

A vakcina a fejlesztés 2-3. fázisában van. A forgalomba hozatali engedélyen kívüli, különleges hozzáférési programok keretében 26 országban, többek között Spanyolországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Litvániában, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében érhető el. A közelmúltban az MV140-et Mexikóban és a Dominikai Köztársaságban is engedélyezték, és a Health Canada-hoz benyújtották törzskönyvezésre.

Egy 2022-ben közzétett randomizált vizsgálat kimutatta (https://evidence.nejm.org/doi/full/10.1056/EVIDoa2100018) a vakcina hatékonyságát a húgyúti fertőzések megelőzésében 9 hónapon keresztül. Összesen 240 húgyúti fertőzésben szenvedő nő kapott MV140-et 3 vagy 6 hónapon keresztül, illetve placebót 6 hónapon keresztül. Az elsődleges végeredmény a húgyúti fertőzéses epizódok száma volt a vakcinázást követő 9 hónapos vizsgálati időszak alatt. Ebben az előzetes vizsgálatban az MV140 3 és 6 hónapos alkalmazása a 9 hónapos hatékonysági időszak alatt a placebóhoz képest a jelentősen 3,0-ról 0,0-ra csökkentette a húgyúti fertőzés epizódjainak medián számát. A 3 hónapos kezelés után az első húgyúti fertőzésig eltelt idő mediánja 275,0 nap volt az MV140-csoportban, míg a placebocsoportban ez az idő 48,0 nap volt.

(…)

Az oltás tehát alternatívája lehet az antibiotikumos kezeléseknek, és segíthet az antibiotikum-rezisztencia kialakulása elleni küzdelemben. A teljes vizsgálati eredményeket 2024 végéig kell közzétenni. További tanulmányokat terveznek az MV140 vakcina hatékonyságának és biztonságosságának értékelésére idős, tartósan ápolási otthonokban élő idős betegeknél, akut húgyúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél, valamint bonyolult akut húgyúti fertőzésben szenvedő felnőtteknél (például katéteres vagy neurogén hólyaggal rendelkező betegeknél) – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com