Többet telefonoznak-e vezetés közben a munkafüggők?

0

Az ELTE PPK kutatói a vezetés és mobiltelefon-használat közötti összefüggéseket vizsgálták meg. 

A munkafüggőségben érintett személyekre jellemző a munka iránti túlzott elköteleződés, a munkafolyamatoktól való elszakadás nehézsége, és az, hogy nehezen tudnak határt húzni a munka és a magánélet szférái között. Mindezek felvetik, hogy a munkafüggők többet használják okostelefonjukat, akár olyan kockázatosabb helyzetekben is, mint a vezetés.

A kutatás a munkafüggőség és a vezetés közbeni okostelefon-használat közötti kapcsolatot vizsgálta, a szorongásra, rágódásra és aggodalmaskodásra való fogékonyság figyelembevételével.  A szerzők a Budapesti Longitudinális Kutatás három adatfelvételi időpontjából 1866 fő budapesti, 18-34 év közötti személy adatait elemezték.

Az eredményeik szerint azok a személyek, akik az első időpontban a munkafüggőség erősebb tüneteit mutatták, mind a második, mind a harmadik időpontban többet használták az okostelefonjukat vezetés közben.

Úgy tűnik, a munkafüggőség növeli a vezetés közbeni telefonhasználat valószínűségét – ugyanakkor nem jelzi előre a későbbi problémás okostelefon-használatot. A kutatók arra is rámutattak, hogy akikre jellemzőbb a szorongás és az aggodalmaskodás és emellett érintettek a munkafüggőségben is, kisebb eséllyel teszik félre telefonjukat vezetés közben.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a munkafüggőségnek számos más negatív következménye mellett a kockázatos telefonhasználat is jellemzője.

Kun, B., Paksi, B., Eisinger, A., Kökönyei, G., & Demetrovics, Z. (2024). Driving and mobile phone use: Work addiction predicts hazardous but not excessive mobile phone use in a longitudinal study of young adults. Journal of Behavioral Addictions, 13(1), 66–75. 

Forrás: ELTE PPK 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com