A kulcsok elkeverése még nem jelez súlyos korral járó memóriavesztést

0

Rendszeresen keresnie kell a kulcsait? Nyugodjon meg, szakértők szerint a kulcsok elkeverése nem jelez súlyos memóriavesztési problémát – írja az otszonline.hu.

A memória összetett és gyakran félreértett téma, és továbbra is aktív tudományos kutatási terület. Bár a memóriavesztés lehet demenciát jelző tünet, de időközönként, valamilyen szinten mindenkinél előfordul emlékezetkiesést. Dr. Megan Sumeracki és Dr. Althea Need Kaminske pszichológusok új könyve a The Psychology of Memory című könyve rávilágít e kutatási terület néhány felismerésére, kihívására és rejtélyére.

A memória fiziológiai és pszichológiai szempontból még mindig számos rejtélyt tartogat, amelyeket a kutatók aktívan próbálnak megoldani. Ha valóban memóriája hanyatlását észleli, álljon itt megnyugtatásul, hogy ez elég gyakori jelenség, és bár még messze vagyunk a memória pontos mechanizmusainak leírásától, t, a szakemberek már rendelkeznek néhány hasznos információval arról, hogy hogyan hibásodhat meg, és mit tehetünk ellene.

Miért nem tudunk mindenre emlékezni?

A tökéletes emlékezet ritka, hisz a „tökéletes memória” felesleges információkhoz vezethet, a mindenre kiterjedő tartós emlékezet szükségtelenül megnövelné az agy energiaigényét, amely már így is az egész test energiájának 20-25 százalékát fogyasztja. Az agy gyors és zökkenőmentes működéséhez az szükséges, hogy az adott esetben irreleváns részleteket figyelmen kívül hagyjon, miközben a figyelmet más, az adott szempontból fontos információkra összpontosítsa. Egyes emlékrészletek pedig egyszerűen elvesznek a helyhiány miatt.

Hogyan változik a memória az életünk során?

A memória az agyunkban „székel” és mint testünk minden más porcikája, az agyunk is változik az idő múlásával. Ez azt jelenti, hogy idővel az új emlékek kialakítására vagy a korábbi emlékek felidézésére való képességünk is változhat. Körülbelül 35 éves korunk előtt vagyunk képesek gyorsan megtanulni új információkat, majd befogadási, tanulási képességünk körülbelül 35 és 65 éves korunk között stabil marad. 65 éves kor körül azonban az új információk megtanulására és felidézésére való képességünk enyhe csökkenést mutat, ez azonban nem egyszerre történik, és ez a nagyon enyhe változás az elkövetkező évtizedekben is folytatódik.

Ezek a változások nagyon fokozatosan következnek be az élet során, és általában kompenzálja őket az a tény, hogy az embernek összességében több tapasztalata és tudása van, ahogy öregszik. De nagyon gyakori, hogy az emberek az életkor előrehaladtával kicsit nehezebben boldogulunk a nevek felidézésével, és ez a tipikus folyamat a normális öregedés része.

Mikor jelezhet a memóriaprobléma demenciát?

Míg a memóriában bekövetkező enyhe változások, mint például a szemüveg vagy a kulcsok időnkénti eltévesztése, a normális öregedés során is előfordulhatnak, a memóriavesztés sokkal kifejezettebb a demencia kialakulása esetén. Általában az érintett egyén is felismeri ezeket a változásokat, de gyakoribb, hogy a családtagok vagy barátok veszik észre először – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com