A poszt-COVID kimerültség oka

0

A mitokondriumok energiatermelő képességének romlása állhat a poszt-COVID tünetként jelentkező krónikus kimerültségérzet hátterében – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Nature Communications folyóiratban január 4-én jelent meg az Amsterdam University Medical Center és a Vrije Universiteit Amsterdam (VU) kutatóinak cikke, amelyben a poszt-COVID vagy long-COVID szindróma következtében a felépülést követően is megmaradó krónikus fáradtság okát vizsgálták meg. Felfedezték, hogy a poszt-COVID-ban szenvedő betegek tartós fáradtságának biológiai oka van, ami az izomsejtekben lévő mitokondriumokkal asszociálható: ezek ugyanis kevesebb energiát termelnek, mint az egészséges populáció esetében.

Egyértelmű változásokra bukkantunk az izmokban ezeknél a betegeknél”

– nyilatkozta Michèle van Vugt, a cikk egyik szerzője.

A vizsgálatban összesen 25 poszt-COVID beteg és 21 egészséges kontroll személy vett részt. Arra kérték őket, hogy 15 percig kerékpározzanak. Ez a kerékpáros teszt a poszt-COVID-ban szenvedőknél a tünetek hosszú távú romlását okozta, amit megerőltetés utáni rosszullétnek (PEM; post exertional malaise) neveznek. Az extrém fáradtság egy ismeretlen, egyéni küszöbértéket meghaladó fizikai, kognitív vagy érzelmi megterhelés után jelentkezik. A kutatók egy héttel a kerékpáros teszt előtt és egy nappal a teszt után is megvizsgálták a betegek vérét és az izomszöveteit.

“A betegek izomszövetében több különböző rendellenességet is láttunk. Sejtszinten azt figyeltük meg, hogy az izom mitokondriumai, a sejtek energiatermelő szervecskéi a szokásosnál rosszabbul működnek, és kevesebb energiát termelnek” – fejtette ki egy másik szerző, Rob Wüst.

“A fáradtság oka tehát valóban biológiai eredetű. Az agynak energiára van szüksége a gondolkodáshoz, az izmoknak pedig a mozgáshoz. Ez a felfedezés azt jelenti, hogy most már elkezdhetjük kutatni a megfelelő kezelést a poszt-COVID szindrómában szenvedők számára” – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com