WHO Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2010, 2016, 2019, 2022-es hazai eredményei

0

Az elhízás és a túlsúly fontos kockázati tényező a nemfertőző krónikus betegségek kialakulásában, melyek megelőzését és leküzdését a következő évtized egyik legfontosabb globális prioritásaként határozták meg. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) becslései szerint a szív- és érrendszeri betegségek 75%-át, míg a daganatos betegségek közel 40%-át meg lehetne előzni egészséges életmóddal.

A WHO regionális irodája egy standardizált, az európai régióra kiterjedő gyerekkori elhízást monitorozó rendszert (WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiatives, a továbbiakban: COSI) hozott létre, melynek célja, hogy összehasonlítható módon követni lehessen a gyermekkori elhízás trendjét Európában. A vizsgálat 2007 óta gyűjt adatokat és ma már több mint negyven ország részvételével zajlik. Az adatokat egy adott tanévben egyszer gyűjtik és a vizsgálatot 2-3 évente ismétlik. A résztvevő országok azonos protokoll alapján, mérőműszerekkel és egységes számítási módszerekkel határozzák meg a túlsúly és elhízás előfordulását a 6–9 éves gyermekek körében.

Hazánk 2010-ben, 2016-ban, 2019-ben és 2022-ben vett részt a nemzetközi felmé-résben. A 2022-es adatfelvétel az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság (EMMI EüÁT) pénzügyi támogatásával valósult meg. A mintavételi keretet a magyarországi, állami fenntartású általános iskolába járó, nem összevont tagozaton tanuló 7,0- 7,9 éves gyermekek adták. A mintavétel csoportos, rétegzett kétlépcsős módszerrel történt, ahol az első lépcsőben az iskolák (rétegzéssel), a második  épcsőben az iskolákon belül egyszerű véletlen mintavétellel az első és második évfolyamos osztályok kerültek kiválasztásra.

A megvalósult minta nagysága: 156 iskola és 5134 gyerek adatait rögzítettük, ebből kizártuk a 6 évnél fiatalabbakat és a 9 évnél idősebbeket és 5024 6-8 éves, ezen belül 2409 7 éves gyermek mérési eredményeit használtuk fel az elemzésekhez.  A gyermekkori tápláltsági állapot meghatározására a Nemzetközi Elhízásellenes Munkacsoport (International Obesity Task Force) által kidolgozott módszert használtuk.

A felmérés legfrissebb eredményei szerint a 6-8 éves gyermekek között a túlsúly az életkorral emelkedik. A 7 éves gyermekek között – a négy adatgyűjtési kör eredményeit összevetve – a gyermekkori elhízás előfordulása stabilizálódni látszik, azonban még 2022-ben is minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott volt.

Ezért javasolt a fiatalokat célzó komplex, evidenciákon és együttműködéseken alapuló hosszútávú stratégia kialakítása az elhízás megfékezésére, csökkentésére.

Szerzők: Zentai Andrea, Susovits Kitti, Bakacs Márta Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Forrás: Obesitologia Hungarica 2023/22

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com