Új kezelési módszer a hasnyálmirigyrák terápiájában

0

Akár megelőző, preventív hatása is lehet az új poliinozin-policitidilsav terápiának, amellyel hamarosan megkezdődhetnek a humán klinikai vizsgálatok – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Journal for ImmunoTherapy of Cancer folyóirat novemberi számában jelent meg a Virginia Commonwealth University (Richmond, Virginia, USA) kutatóinak cikke, amelyben egy ígéretes eredményeket mutató új kezelési módszerről számoltak be hasnyálmirigyrák terápiájában.

Az eljárás lényege, hogy a közvetlenül a tumorba juttatott poliinozin-policitidilsav (pIC; polyinosine-polycytidylic acid) képes elnyomni a daganat növekedését, a rákos sejtek pusztulását idézi elő, és javítja a túlélést a hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájával rendelkező állatmodellekben.

Preklinikai eredmények szerint az önmagában vagy egy standard rákgyógyszerrel, például gemcitabinnal kombinálva a pIC (egy kétszálú RNS, amely immunstimulánsként működik) biztonságosan alkalmazható, nem toxikus a normál hasnyálmirigysejtekre, ami azt jelzi, hogy ez a megközelítés transzlációs potenciállal bírhat a hasnyálmirigy duktális adenokarcinómájában (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) szenvedő betegek túlélésének javításában.

A PDAC az egyik legnehezebben kezelhető daganatos betegség, amelynek egyéves túlélési aránya 24%, ötéves túlélése pedig mindössze 9%. A mostani kutatási projekt a cikk első szerzője, Paul B. Fisher és munkatársai által korábban végzett úttörő projekt kiterjesztése. Fisher korábbi kutatásának célja a pIC rákellenes aktivitásának fokozására irányuló módszerek meghatározása volt. A pIC-kel végzett korábbi klinikai kísérletek az immunválasz korlátozott aktiválódását mutatták, daganatellenes hatást pedig egyáltalán nem tapasztaltak melanómában és egyéb rákos betegségekben. Fisher azonban nem adta fel, meglátása szerint a korlátozott hatásosság oka az volt, hogy a hatóanyagnak csak kis része volt képes bejutni a tumorsejtekbe (ami más kezelési módszerek esetében is az egyik legnagyobb gondot jelenti a PDAC kezelésében). A mostani kutatási projektben azonban a kutatók egy trükköt alkalmaztak: a pIC-et egy szintetikus, vízben oldódó polimer, a polietilénimin (PEI) segítségével juttatták közvetlenül a citoplazmába, így a pIC képes volt elpusztítani a tumorsejteket.

“Korábbi laboratóriumi és preklinikai vizsgálatok eredményei arra utaltak, hogy ennek a módszernek számos más rákos megbetegedésnél is hatékonynak kell lennie, beleértve az emlő- és májrákot, valamint a melanómát is. Amikor ezt a jelenséget ép immunrendszerrel rendelkező egereken tanulmányoztuk, azt találtuk, hogy a PDAC esetében kivételesen jól működik, önmagában is elképesztő mértékben meghosszabbítja az életet, és gemcitabinnal kombinálva még jobb hatást érhetünk el. Korábban, amikor az eredeti pIC-molekulát vizsgáltuk PEI vagy más segédanyagok alkalmazása nélkül PDAC-ban, egyáltalán nem tapasztaltunk ilyen hatást.”

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com