Több gyógyszermellékhatást éreznek a nők?

0

A nők akár kétszer annyi mellékhatást is észlelhetnek a gyógyszerek szedése kapcsán, mint a férfiak, az ok azonban nem a női test eltérő biológiájában rejlik – írja a National Geographic Magyarország.

Legyen szó recept nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerekről, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) adatai szerint a nők kétszer annyi gyógyszer-mellékhatásról számolnak be, mint a férfiak. A különbséget szokás volt arra fogni, hogy más a férfiak és a nők biológiája, azonban a Harvard Egyetem kutatói eltérő véleményre jutottak egy nemrégiben, a Social Science & Medicine folyóiratban publikált eredményeik szerint. Arra jutottak, hogy jobb magyarázatot jelentenek a nemi alapú társadalmi tényezők erre a különbségre.

A kutatók az FDA nyilvános mellékhatás-adatbázisának több mint 33 millió adatát használták fel a vizsgálataikhoz, ez az az adatbázis, ahova a gyógyszerhasználók által tett bejelentések kerülnek. Több olyan tényezőt is találtak, amely elvezethetett a tapasztalt különbséghez: A nők egészségtudatosabbak, nagyobb eséllyel fordulnak orvoshoz, szednek vényköteles gyógyszert.

A kutatók szerint a nőket gyakrabban éri olyan elfogultság, diszkrimináció a gyógyítási folyamatok során, amelyek befolyásolják a diagnózist, vagy azt, hogy megfelelő kezelésben részesüljenek. A társadalmi elvárások, sztereotípiák vagy a megbélyegzés abban befolyásolják a nőket, hogy miként élik meg a velük lezajló eseményeket. Egy nő például nagyobb eséllyel fogja nemkívánatos mellékhatásként elkönyvelni (és jelenteni) a hízást, mint egy férfi -írja az ng.24.hu.

Forrás: National Geographic Magyarország

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com